Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče brez strahu tudi v Srednjeafriško republiko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2015 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče brez strahu tudi v Srednjeafriško republiko

Iz varnostnih razlogov je papeža tam pričakalo okoli 3.000 »modrih čelad«.

Letošnjo prvo adventno nedeljo je papež Frančišek preživel v Sredneafriški republiki, zadnji in najnevarnejši postaji svojega obiska na afriški celini. Kljub visokemu tveganju Vatikan na izrecno papeževo željo obiska ni odpovedal, iz varnostnih razlogov pa je bilo potovanje dokončno potrjeno šele v soboto zvečer. Tudi do sprememb v programu potovanja ni prišlo. V Srednjeafriški republiki je svetega očeta po varnostni plati pričakalo okoli 3.000 »modrih čelad«.


Iz Ugande je Frančišek včeraj dopoldne poletel proti prestolnici Srednjeafriške republike Bangui, kjer ga je na letališču sprejela predsednica prehodne vlade Catherine Samba-Panza. V nagovoru vladnim predstavnikom in članom diplomatskega zbora je papež pozval k miru in spravi med narodnostnimi in verskimi skupinami v državi. Kot je dejal, goreče upa, da bodo skorajšnja mirovna pogajanja deželi, ki jo pesti državljanska vojna, omogočila »sproščeno pričeti novo obdobje v svoji zgodovini«. Država nujno potrebuje edinost v različnosti. »Ob tem se moramo izogibati skušnjave strahu pred bližnjim, strahu pred neznanim, strahu pred nečem, kar ni del našega naroda, naše politične usmeritve ali naše veroizpovedi«, je Frančišek zatrdil v nagovoru v predsedniški palači v Banguiju.

Odgovorne je spodbudil tudi k odločnemu boju proti revščini. Kdor ima sredstva za udobno življenje, ne sme zgolj uživati svojih privilegijev, ampak je dolžan pomagati potrebnim, da tudi oni lahko živijo človeka dostojno življenje. To poleg zadostne prehrane vključuje tudi dostop do izobraževanja in zdravstvene oskrbe ter dostojnega bivališča. »Dostojanstvo človeške osebe torej pomeni prizadevati si za dostojanstvo bližnjega.«

Vodilne v državi je Frančišek pozval tudi k odgovornemu ravnanju z okoljem in naravnimi viri. Kot je dejal, je potrebno zaščititi obilno biološko raznolikost te srednjeafriške dežele. Pri izgradnji mirne in pravične družbe je sveti oče pristojnim ponudil pomoč katoliške Cerkve, ob tem pa pojasnil, kako je tudi dolžnost države zagotavljati ugodne pogoje za duhovno poslanstvo Cerkve na njenih tleh.

Po srečanju s političnim vodstvom je papež obiskal begunsko taborišče v bližini prestolnice Srednjeafriške republike. Tja se je odpravil v odprtem papamobilu. Za begunsko taborišče Saint Sauveur skrbi tamkajšnja Cerkev, na območju v cerkveni lasti pa živijo predvsem ženske in otroci. Frančišek jih je z obiskom spodbudil, naj ne izgubijo upanja v prihodnost in naj si po svojih najboljših močeh prizadevajo za mir.



Brez ljubezni, prijateljstva in odpuščanja mir namreč ne more uspevati. Meje kulture in veroizpovedi ne smejo prikrivati, »da smo med seboj vsi bratje in sestre«, je pojasnil papež in dodal, da moli za »velikanski mir« v Srednjeafriški republiki. Za mir pa mora vsakdo prispevati svoj delež, je bilo sporočilo kratkega spontanega papeževega nagovora. Vsi navzoči so skupaj s svetim očetom trikrat glasno ponovili: »Vsi smo bratje in sestre.« Po ocenah Združenih narodov v deželi, ki jo pesti državljanska vojna, živi okoli 300.000 notranjih beguncev.

Frančišek se je v Banguiju včeraj udeležil tudi ekumenskega srečanja, kjer je v nagovoru dejal, da bi moralo biti preganjanje kristjanov v številnih predelih sveta močnejša spodbuda za ekumenizem. Ločevanje med krščanskimi veroizpovedmi ni le v nasprotju z Jezusovo voljo, ampak tudi slabi sodelovanje in edinost, je prepričan sveti oče.

Vir: Kathpress
Foto: Radio Vatikan (AFP / AP)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh