Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče ima že podpisano odstopno izjavo za primer zdravstvenih težav

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 12. 2022 / 14:43
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2022 / 16:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče ima že podpisano odstopno izjavo za primer zdravstvenih težav
Papež Frančišek je odstopno izjavo za primer zdravstvenih težav podpisal že na začetku pontifikata. FOTO: Vatican Media

Sveti oče ima že podpisano odstopno izjavo za primer zdravstvenih težav

Papež Frančišek je v danes objavljenem pogovoru za španski časnik ABC razkril, da je že kmalu po nastopu pontifikata leta 2013 napisal odstopno izjavo za primer, da bi ga zdravstvene težave ovirale pri opravljanju dolžnosti.

Kot je pojasnil sveti oče, je pismo z odstopno izjavo predal tedanjemu državnemu tajniku Svetega sedeža, kardinalu Tarcisiu Bertoneju, in predvideva, da ima zdajšnja »številka 2« v Vatikanu, kardinal Pietro Parolin, pisna navodila.

Operacija črevesja in bolečine v kolenu

Frančišek, ki je včeraj dopolnil 86 let, je moral lani na operacijo črevesja, prav tako ga mučijo bolečine v kolenu, zaradi katerih je več mesecev konstantno uporabljal invalidski voziček, zadnje čase pa si pri hoji vse pogosteje pomaga s palico.

»V praksi pravilo že obstaja«

Na vprašanje, kaj se zgodi, ko papež zaradi zdravstvenih težav ali nesreče nenadoma ne more več opravljati svojega dela, in ali bi moralo za takšne primere obstajati pravilo, je papež odgovoril: »V praksi pravilo že obstaja.«

Odstopno izjavo podpisal na začetku pontifikata

Svoje besede je podkrepil z razkritjem, da je odstopno izjavo že podpisal, in to na začetku papeževanja. »Če bi bil prizadet iz zdravstvenih razlogov ali zaradi česar koli drugega, je tukaj moj odstop, imaš ga,« je dejal Bertoneju.

»Daj mi ta kos papirja«

V pogovoru se je Frančišek pošalil, da bo zdaj, po tem razkritju, »verjetno nekdo pritekel k Bertoneju rekoč: 'Daj mi ta kos papirja.'« Prepričan je, da bo Bertone pismo posredoval zdajšnjemu državnemu tajniku Parolinu.

Pozdravil Benediktovo odločitev za odstop

V preteklih izjavah je sveti oče pozdravil odločitev svojega predhodnika, papeža Benedikta XVI., za odstop leta 2013, ker je menil, da zaradi visoke starosti ne bo mogel več najbolje opravljati svojih dolžnosti.

O vojni, zlorabah in vlogi žensk

Sicer pa se je papež v pogovoru za ABC dotaknil tudi vojne v Ukrajini, v kateri ne vidi »kratkoročnega konca, saj gre za svetovno vojno«, duhovniških spolnih zlorab, ki so »zelo, zelo boleče«, in vloge žensk v rimski kuriji.

Ženska na čelu dikasterija

»V mislih imam žensko na čelu dikasterija, v katerem bo čez dve leti prosto mesto. Nobene ovire ni, da ženska ne bi vodila dikasterija, v katerem je lahko prefekt laik. Če gre za dikasterij zakramentalne narave, pa mu mora predsedovati škof ali duhovnik,« je pojasnil papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Frančišek, papež s konca sveta
Papeži
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh