Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ne bo odstopil [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2022 / 07:45
Oznake: Cerkev, Maša, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 14:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ne bo odstopil [VIDEO]
S sinočnjim bogoslužjem se je v Vatikanu sklenilo dvodnevno srečanje kardinalskega zbora. FOTO: Vatican Media

Papež ne bo odstopil [VIDEO]

Papež Frančišek je kardinale z vsega sveta posvaril pred občutkom lažne varnosti v cerkvenem aparatu: trajno čudenje je pot k odrešenju, je 85-letni cerkveni voditelj dejal v nagovoru pri sinočnjem bogoslužju v baziliki svetega Petra v Vatikanu.


»Naj ga Bog ohranja živega v nas, saj nas osvobaja skušnjave, da bi se počutili, kako smo 'vsemu dorasli', da bi se zazibali v lažno varnost,« je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil sveti oče. Z bogoslužjem za kardinale, ki so bili minulo soboto sprejeti v kardinalski zbor, se je sklenilo tudi dvodnevno srečanje in posvet najvišjih dostojanstvenikov vesoljne Cerkve.

Današnja resničnost ni nič drugačna od dvomljivega čudenja učencev pred 2.000 leti.

Ne smejo domnevati, je papež nadaljeval nagovor članom kardinalskega zbora, da je današnja resničnost drugačna od dvomljivega čudenja učencev pred 2.000 leti; da Cerkev danes »stoji pokončno in trdno ter da smo v najvišjih vrstah njene hierarhije«. V tem je nekaj resnice, je opozoril Frančišek, vendarle pa tudi veliko prevar.

FOTO: Vatican Media

Odločilnega pomena je, da poslanstvo oznanjevanja vzamemo resno - polno »hvaležnosti zaradi priznanja Božjega dela«. Kajti Božja beseda tudi danes »v nas prebuja čudenje, da smo v Cerkvi, da smo Cerkev«, je poudaril Frančišek. To je tisto, kar skupnost vernikov naredi privlačno.

Po sobotni umestitvi dvajsetih novih kardinalov je papeški senat od ponedeljka razpravljal o novi apostolski konstituciji.

Z naraščajočo odgovornostjo v Cerkvi se to čudenje ne zmanjšuje, ampak se krepi in poglablja. Papež je izrazil prepričanje, da to velja tudi za nove kardinale, obenem pa upanje, da jih bo kardinalski zbor okrepil pri njihovem oznanjevalnem poslanstvu.

Po sobotni umestitvi dvajsetih novih kardinalov je papeški senat od ponedeljka razpravljal o reformi rimske kurije, novi apostolski konstituciji »Praedicate Evangelium«. Kardinali so sprva razpravljali v manjših jezikovnih skupinah za zaprtimi vrati, papež Frančišek pa je bil navzoč pri skupnem povzemanju rezultatov.

FOTO: Vatican Media

Papež ne bo odstopil

Po besedah kardinalov je bilo vzdušje med zasedanjem »uglašeno in mirno«, kar je bilo po navedbah avstrijskega Kathpressa razvidno tudi iz sproščenih obrazov, smeha in stiskov rok udeležencev srečanja, ko so kardinali po dveh dneh razprav stopili pred čakajoče časnikarje. Za mnoge člane kardinalskega zbora je bila to tudi priložnost za osebno predstavitev novih članov ali vnovično srečanje s sobrati po daljšem premoru zaradi koronaepidemije.

Govorice o morebitnem odstopu papeža Frančiška so se razblinile kot milni mehurčki.

Kot se je zdelo, da je vzdušje na posvetovanjih enotno, je bil enoten tudi odnos do govoric o morebitnem odstopu papeža Frančiška: »Razblinile so se kot milni mehurčki,« je v pogovoru s časnikarji pojasnil nemški kardinal Walter Kasper. Njegov dunajski kolega, kardinal Christoph Schönborn, pa je dodal: »Tudi če noge ne sodelujejo, sta srce in glava vključena v celoti.« Frančišek je še vedno izjemno predan svojemu poslanstvu, je zatrdil dunajski kardinal. Torej nobenega odstopa, niti uredbe o morebitnem odstopu, in vsekakor nobenih novih predpisov za volitve novega papeža. Po tednih ugibanj o srečanju kardinalov je bil izid - vsaj navzven – razmeroma nezanimiv.

Po besedah udeležencev je bila osrednja tema razprave vprašanje, katere vodstvene položaje bodo v Vatikanu v prihodnosti lahko zasedali neposvečeni moški in ženske, torej laiki. Ta novost predstavlja eno najobsežnejših reform v preoblikovanju rimske kurije. S tem je papež Frančišek uresničil nalogo, ki jo je zbor kardinalov leta 2013 pred izvolitvijo papeža izrazil kot nujno zahtevo po številnih škandalih v Vatikanu.

FOTO: Vatican Media

Novi kardinal v rimski kliniki »v dobrem stanju«

63-letni nadškof Richard Kuuia Baawobr iz Gane, ki je tik pred sobotno slovesnostjo doživel srčni infarkt, pa po navedbah ganskih medijev okreva v rimski bolnišnici Sv. Duha. Cerkveni dostojanstvenik je »dobre volje«, vendar še vedno potrebuje počitek, je sporočil tiskovni predstavnik Ganske škofovske konference Dieu-Donne Kofi Davor.

Baawobra, nadškofa škofije Wa, so na kliniko odpeljali tik pred umestitvijo novih kardinalov, papež Frančišek pa mu je dal v bolnišnico prinesti rdeči kardinalski klobuk. S tem je ganski nadškof tudi uradno sprejet v najvišje svetovalno telo vesoljne Cerkve, čeprav se slovesnosti v baziliki svetega Petra ni mogel udeležiti.

Richard Kuuia Baawobr. FOTO: Vatican Media

Zaenkrat še ni jasno, kdaj se bo kardinal Baawobr lahko vrnil v domovino; zahvalno bogoslužje za prejem kardinalskih časti načrtujejo 24. septembra. Baawobr je tretji kardinal iz Gane, do svojega 80. rojstnega dne pa je upravičen do sodelovanja pri volitvah novega papeža.

Redovnik je na čelu škofije Wa od leta 2016. Leta 2020 ga je Frančišek imenoval tudi za člana Papeškega ekumenskega sveta. Baawobr je bil nedavno izvoljen za predsednika Simpozija škofovskih konferenc Afrike in Madagaskarja (SECAM).


Nalaganje
Nazaj na vrh