Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče izrazil sožalje ob smrti patriarha etiopske pravoslavne cerkve

Objava: 20. 08. 2012 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče izrazil sožalje ob smrti patriarha etiopske pravoslavne cerkve

Patriarha Paulosa bodo prihodnji četrtek pokopali v stolnici Svete Trojice v Addis Abebi, na žalni slovesnosti pa pričakujejo delegacije z vsega sveta.

Minuli četrtek je v starosti šestinsedemdesetih let umrl etiopski patriarh pravoslavne cerkve Abuna Paulos. Kot poroča Radio Vatikan, je papež Benedikt XVI. ob tej novici vsem članom svete sinode, duhovnikom, redovnikom in vernikom v telegramu izrazil globoko sožalje. V sožalnem telegramu se je sveti oče z velikim zadovoljstvom spomnil patriarhovega obiska v Vatikanu in njegovega nagovora, ki ga je imel med drugim posebnim zasedanjem škofovske sinode za Afriko 6. oktobra 2009. Papež Benedikt XVI. se je še zahvalil za patriarhovo zavzetost za spodbujanje večje edinosti preko dialoga in sodelovanja med etiopsko pravoslavno in katoliško Cerkvijo. Na koncu telegrama sveti oče zagotavlja svoje molitve za pokoj patriarhove duše in vse, ki za njim žalujejo.

Patriarha Paulosa bodo prihodnji četrtek pokopali v stolnici Svete Trojice v Addis Abebi, na žalni slovesnosti pa pričakujejo delegacije z vsega sveta. Abuna Paulos je bil na položaj etiopskega pravoslavnega patriarha imenovan leta 1992.

Rojen je bil 3. novembra 1935 kot Gebre Asbaha Gebreyohannes v provinci Tigre. Tudi njegov oče je bil duhovnik. Že kot otrok je stopil v samostan, kar je v Etiopiji precej običajno. Leta 1957 je prejel duhovniško posvečenje. Teološki študij je zaključil v Addis Abebi, kasneje pa je študiral tudi na ameriški univerzi Princeton. Leta 1975 je prejel škofovsko posvečenje, med leti 1974 in 1976 pa je bil v upravi patriarhata pristojen za pomoč beguncem in za ekumenske odnose. Obdobje marksističnega režima med leti 1976 in 1982 je preživel v ječi.

Po osvoboditvi je postal dekan teološkega semenišča svetega Pavla v Kolfeju, kasneje je na univerzi Princeton dosegel še doktorski naziv. Julija 1992 je bil izvoljen za patriarha. V času njegovega službovanja je prišlo do sprave med Cerkvijo in državo po padcu marksističnega režima, patriarh pa si je prizadeval tudi za povezovanje orientalskih pravoslavnih Cerkva ter za ekumensko povezovanje med krščanskimi Cerkvami.

Abuna Paulos je spodbujal spravo med koptsko pravoslavno in etiopsko pravoslavno Cerkvijo ter si prizadeval za odpravo nesoglasij med Etiopijo in Eritrejo.

Etiopski pravoslavni Cerkvi pripada okoli 70% izmed 88 milijonov Etiopijcev, poleg tega pa so precej številne skupnosti v diaspori po vsem svetu. Etiopska pravoslavna Cerkev je ohranila številna starokrščanska izročila, ki jih sicer ni več moč najti nikjer drugje. Sodi v družino orientalsko-pravoslavnih Cerkva, ki so se po Kalcedonskem koncilu leta 451 ločile od skupne Cerkve.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh