Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče izrazil zahtevo po mirni rešitvi severnoirskega spora

Objava: 12. 09. 2011 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče izrazil zahtevo po mirni rešitvi severnoirskega spora

Benedikt XVI. je sprejel novega britanskega veleposlanika pri Svetem sedežu, Nigela Bakerja, s katerim se je pogovarjal tudi o nedavnih nasilnih izgredih v Londonu in nekaterih drugih mestih v Veliki Britaniji.

Papež Benedikt XVI. poziva k mirni rešitvi severnoirskega spora in spodbuja vse, ki se zatekajo k nasilju, naj pustijo svoje tožbe ob strani ter namesto njih poiščejo pot dialoga s svojimi sosedi, v imenu miru in blagostanja celotne družbe. Sveti oče je svoje mnenje o položaju na Severnem Irskem predstavil minuli petek ob sprejemu novega britanskega veleposlanika pri Svetem sedežu. Obisk britanske kraljice Elizabete II. na Severnem Irskem v letošnjem maju je Benedikt XVI. označil kot 'zgodovinski mejnik' v dolgotrajnem procesu sprave.

V luči nedavnih izgredov v Londonu in nekaterih drugih mestih v Veliki Britaniji je papež izrekel priporočilo britanski vladi, naj svojo politiko usmerja v 'objektivne cilje', trenutne odnose med Svetim sedežem in Združenim kraljestvom pa je ocenil kot 'odlične'.

Posebej zaradi nedavnih nemirov v deželi je pomembno, da se politika gradi na trajnejših vrednotah, ki jih ni moč preprosto le uzakoniti, je v svojem nagovoru poudaril Benedikt XVI. V nasprotnem primeru to vodi v 'moralni relativizem', ki ljudi pahne v obup, razočaranje in odvisnost ter na koncu pripelje do nespoštovanja življenja in svobode sočloveka.

Papež je britanske politike pozval, naj si prizadevajo za odličen izobraževalni sistem, pa tudi za socialne in gospodarske pogoje za dolgoročno zagotavljanje delovnih mest. Spomnil je tudi na svoj obisk v Veliki Britaniji lanskega septembra, s katerim so se še okrepile tesne vezi med Svetim sedežem in Združenim kraljestvom.

Novi britanski veleposlanik pri Svetem sedežu je Nigel Marcus Baker. Petinštiridesetletni zgodovinar je svojo domovino nazadnje zastopal v Boliviji.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh