Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče izrazil zaskrbljenost glede nemirov arabske pomladi

Objava: 27. 06. 2011 / 13:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče izrazil zaskrbljenost glede nemirov arabske pomladi

Letošnjega zasedanja Združenja ustanov za pomoč vzhodnim Cerkvam so se udeležili predstavniki več kot dvajsetih katoliških ustanov iz desetih zahodnih držav.

Nasilje in nemiri, ki so se po Srednjem vzhodu razširili v času 'arabske pomladi', povzročajo skrb po vsem svetu, je papež Benedikt XVI. dejal minuli petek in dodal, kako v molitvi prosi, da bi se po temeljitem premisleku o različnih načinih posredovanja vendarle našel pravi, ki bi prekinil tok nasilja in ponovno vzpostavil družbeno skladnost in mirno sožitje v vseh prizadetih državah ter da bi povsod spoštovali pravice tako posameznika kot tudi celotne družbe.

Papež je svoje misli podal minuli teden v nagovoru udeležencem rednega zasedanja, ki ga vsako leto pripravi Združenje ustanov za pomoč vzhodnim Cerkvam (ROACO), krovna organizacija katoliških ustanov na omenjenem področju, ki deluje pod okriljem Kongregacije za vzhodne Cerkve. Kongregacija je združenje leta 1968 tudi ustanovila. Vključene ustanove si prizadevajo za podporo vzhodnim katoliškim Cerkvam v vseh razsežnostih njihovega življenja: pri bogoslužju, duhovščini, pastoralnem izobraževanju, vzgojnih in šolskih institucijah ter pri navzočnosti na družbenem in zdravstvenem področju. Združenje vodi prefekt kongregacije kardinal Leonardo Sandri.

Letošnje zasedanje je bilo posvečeno razpravam o pomenu nemirov 'arabske pomladi', udeležili pa so se ga predstavniki več kot dvajsetih katoliških ustanov iz desetih zahodnih držav.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, sta se zasedanja med drugim udeležila tudi apostolski delegat v Jeruzalemu msgr. Antonio Franco in kustos Svete dežele pater Pierbattista Pizzaballa. Poleg že omenjenih pa sta na srečanju prisotna tudi patriarh koptske katoliške Cerkve kardinal Antonios Naguib in letos izvoljeni maronitski patriarh Béchara Boutros Raï. Na podlagi osebnih izkušenj sta oba patriarha pomagala osvetliti sedanji položaj kristjanov na Srednjem vzhodu, iz česar so udeleženci nato poskušali izpostaviti smernice za delovanje ustanov, ki služijo podpiranju poslanstva vzhodnih Cerkva in njihovega ekumenskega ter medverskega prizadevanja, ki prispeva k miru. Posebno pozornost na zasedanju so namenili sinodi, ki je potekala oktobra lani, ter razmeram v Sveti deželi.


Sveti oče se je članom združenja ROACO zahvalil za njihovo prizadevno delo, s katerim zagotavljajo, da 'duhovniki in verni kristjani lahko ostajajo na Vzhodu, kjer so bili rojeni, ne kot tujci, ampak kot državljani, ki pričujejo o Jezusu Kristusu, kot so to pred njimi počeli svetniki vzhodnih Cerkva'.

Benedikt XVI. je v svojem nagovoru izrazil zaskrbljenost nad eksodusom kristjanov z arabskega območja. Kot je dejal sveti oče, je Vzhod 'njihova zemeljska domovina. Tu so poklicani, da oznanjujejo, brez kakršnih koli razlik, dobroto celotnega človeštva'.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh