Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče je ustanovil Papeško akademijo za latinstvo

Objava: 12. 11. 2012 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče je ustanovil Papeško akademijo za latinstvo

”Ponteficia Accademia di Latinita” naj bi spodbujala poznavanje in preučevanje latinskega jezika ter kulture.

Papež Benedikt XVI. je v Vatikanu ustanovil novo akademijo za spodbujanje latinskega jezika in kulture. “Ponteficia Accademia di Latinita” bo sodila pod Papeški svet za kulturo in bo imela svoj lasten akademski svet, je sveti oče sporočil minulo soboto v svojem Motu Proprio “Latina lingua”.

Nova ustanova naj bi v Cerkvi spodbujala vse bolj površno poznavanje latinskega jezika in bogate kulturne dediščine njegove civilizacije. Latinski in grški jezik so uporabljali v prvi Cerkvi, saj sta bila to tedaj ‘vesoljna jezika’, in odtlej je Cerkev latinščino sprejela kot ‘svoj jezik’. Obenem je v tehnološko usmerjenem svetu današnjega dne vse bolj zaznati močno zanimanje za latinski jezik, je poudaril papež. Naloga akademije bo predvsem spodbujati poučevanje latinščine v katoliških ustanovah in semeniščih, kjer izobražujejo bodoče duhovnike.

Za predsednika nove akademije je Benedikt XVI. istega dne imenoval italijanskega izvedenca za latinščino, Ivana Dionigija, za tajnika pa salezijanskega patra Roberta Spatara. Njune naloge bodo izdajanje različnih publikacij, prirejanje konferenc in seminarjev ter spodbujanje latinščine v novih medijih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh