Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: »Kanado zapuščam močno obogaten« [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 07. 2022 / 23:08
Oznake: Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2022 / 08:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: »Kanado zapuščam močno obogaten« [FOTO]
Papež Frančišek se je pred odhodom iz Quebeca srečal z delegacijo domorodnih ljudstev. FOTO: zajem zaslona

Sveti oče: »Kanado zapuščam močno obogaten« [FOTO]

Papež Frančišek se je ob koncu spokornega romanja v Kanadi pred odhodom iz Quebeca srečal z delegacijo domorodnih ljudstev, izrazil hvaležnost za dobrodošlico in dejal, da upa, da je prispeval k poti sprave in ozdravljenja.

»V srcu nosim neprimerljiv zaklad vseh posameznikov in ljudstev, ki so me zaznamovali; obrazov, nasmehov in sporočil, ki jih ohranjam v mislih; nepozabnih zgodb in naravnih lepot; zvokov, barv in čustev, ki so se me globoko dotaknili,« je Frančišek iskreno hvaležno nagovoril kanadsko ljudstvo, ko se je pripravljal na odhod iz Quebeca še na kratek postanek v najsevernejšem mestu Iqaluit.


Prišel kot »prijatelj, da bi vas srečal, videl, slišal«

Papež se je ob tem srečal z delegacijo domorodnih prebivalcev v nadškofovi rezidenci v Quebecu. V svojem govoru je spomnil na geslo svojega apostolskega potovanja – Hoditi skupaj. »Prostranost te dežele nas vodi v razmišljanje o dolgi poti ozdravljanja in sprave, s katero se skupaj soočamo,« je dejal sveti oče in spomnil, da je prišel v Kanado kot romar in kot »prijatelj, da bi vas srečal, videl, slišal, izvedel in cenil, kako živite kanadski staroselci.«

Zasejati seme upanja za prihodnje generacije

»Prišel sem kot brat, da bi iz prve roke spoznal dobre in slabe sadove članov tukajšnje katoliške družine v preteklosti. Prišel sem v duhu pokore in izrazit svojo srčno bolečino zaradi krivic, ki so vam jih zadali številni katoličani, ki so podpirali zatiralsko in nepravično politiko do vas,« je poudaril papež in izrazil upanje, da bo njegov obisk pospešil iskanje resnice, pomagal pri ozdravljanju in spravi, hkrati pa zasejal seme upanja za prihodnje generacije.

V srcu nosim neprimerljiv zaklad vseh posameznikov in ljudstev, ki so me zaznamovali; obrazov, nasmehov in sporočil, ki jih ohranjam v mislih; nepozabnih zgodb in naravnih lepot; zvokov, barv in čustev, ki so se me globoko dotaknili. (papež Frančišek)

»Zdaj se na nek način počutim tudi del vaše družine«

Pred odhodom iz Kanade je še dejal, da se vrača v Rim zelo obogaten in globoko ganjen ob »avtohtoni realnosti teh dežel«: »Če mi dovolite, se zdaj na nek način počutim tudi del vaše družine in sem zato počaščen.« Po Frančiškovih besedah je bilo obhajanje praznika sv. Ane vrh romanja, saj opominja na ohranjanje vezi med starimi in mladimi ter »zdravega in harmoničnega odnosa z vsem stvarstvom.«

Sadove romanja posvetiti trem svetim ženskam

Spodbudil je vse Kanadčane, domorodne in neavtohtone, naj sadove njegovega spokornega romanja posvetijo trem svetim ženskam: sv. Ani, Blaženi devici Mariji in sv. Kateri Tekakwitha. Sv. Ana po njegovem spominja na darove nežnosti in zaščite; Marija kaže na našo romarsko pot v nebesa; sv. Kateri pa kaže zgled predanosti molitvi in delu ter sposobnosti prenašati številne preizkušnje s potrpežljivostjo in krotkostjo.


Stopimo skupaj in začnimo na novo tkati spravo

»Te ženske nam lahko pomagajo, da stopimo skupaj in začnemo na novo tkati spravo, ki podpira pravice najranljivejših med nami in gleda na preteklost brez zamer ali pozabljivosti,« je še dodal sveti oče in Kanadčane spodbudil, naj sledijo sanjam, ki jih je Bog posadil v njihova srca, s »krotkostjo in odločnostjo« po stopinjah svetih žena, ki naj »blagoslovijo pot, ki jo zdaj delimo; naj posredujejo za nas in za to veliko delo ozdravljenja in sprave, ki je Bogu všeč.«

Kupi v trgovini

Baraga, Črna suknja med Indijanci
Svetniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh