Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče ob jubileju Katekizma katoliške Cerkve razglaša 'Leto vere'

Objava: 28. 06. 2011 / 11:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče ob jubileju Katekizma katoliške Cerkve razglaša 'Leto vere'

Katekizem katoliške Cerkve je v veljavo stopil 11. oktobra 1992 z apostolsko konstitucijo papeža Janeza Pavla II. 'Fidei depositum'.

Papež Benedikt XVI. bo ob dvajseti obletnici objave Katekizma katoliške Cerkve in petdeseti obletnici začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora junija 2012 razglasil 'Leto vere', je s sklicevanjem na vatikanske vire minuli teden poročala švicarska tiskovna katoliška agencija KIPA/APIC.

Papež je junija 2008 razglasil Pavlovo leto ob dvatisoči obletnici rojstva apostola ljudstev, leto 2009 pa je razglasil za leto duhovnikov. Povod za leto duhovnikov je bila stopetdeseta obletnica smrti Jean-Marieje Vianneya (1786-1859), arškega župnika, ki velja za zavetnika duhovnikov.

Katekizem katoliške Cerkve je nastal na pobudo izredne škofovske sinode leta 1985, ki je bila sklicana ob dvajseti obletnici zaključka drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965). Papež Janez Pavel II. je ob zaključku sinode imenoval komisijo kardinalov in škofov pod vodstvom kardinala Josepha Ratzingerja, ki so v petih letih v francoščini sestavili temeljno besedilo katekizma.

Tajnik komisije je bil današnji dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn, nekdanji Ratzingerjev študent. Schönborn je med leti 1981 in 1991 v Švici predaval dogmatiko na dvojezični teološki fakulteti Univerze v Freiburgu.

Člani komisije so bili poleg kardinala Ratzingerja od leta 1986 še kardinal Bernard Law iz Bostona, kurijski kardinali William Baum, Simon Lourdusamy, Jozef Tomko in Antonio Innocenti, nadškofje Felipe Santiago Benitez Avalos iz Asunciona v Paragvaju, Henry Sebastian D'Souza iz Kalkute, Néophytos Edelby iz Aleppa v Siriji, Isidore de Souza iz Cotonouja v Beninu ter Jerzy Stroba iz Poznana in kurijski nadškof Jan Schotte. Uredništvo so sestavljali današnji prefekt Kongregacije za nauk vere Joseph Levada, takrat nadškof iz Portlanda v zvezni ameriški državi Oregon, nadškofje Jean-Marcel Honoré iz Toursa, Estanislao Esteban Karlic iz Parane v Argentini, ter José Maria Estepa Llaurens iz španske vojaške škofije, in škofje David Every Konstant iz Leedsa, Alessandro Maggiolini iz Coma, Jorge Arturo Medina Estévez iz Rancague v Čilu./Chile) in dominikanec p. Jean Corbon iz Beiruta.

Katekizem katoliške Cerkve je v veljavo stopil 11. oktobra 1992, ko je tedanji papež Janez Pavel II. objavil apostolsko konstitucijo 'Fidei depositum'. Najprej je izšla različica v francoskem jeziku, nato pa so izšli še različni prevodi. Slovenska izdaja je izšla leta 1993.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh