Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: ob sklepu ekumenske osmine poziv k edinosti in sodelovanju [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 01. 2023 / 10:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: ob sklepu ekumenske osmine poziv k edinosti in sodelovanju [VIDEO]
Papež Frančišek med slovesnimi večernicami v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. FOTO: Vatican Media

Sveti oče: ob sklepu ekumenske osmine poziv k edinosti in sodelovanju [VIDEO]

Papež Frančišek je na včerajšnji praznik spreobrnitve apostola Pavla v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja obhajal slovesne večernice ob sklepu mednarodne molitvene osmine za edinost med kristjani.

Sveti oče je v nagovoru kristjane pozval k edinosti in skupnim prizadevanjem za dosego tega cilja, poroča avstrijski Kathpress. »Vsi skupaj hodimo po poti, ki nam jo je pokazal Gospod, po poti edinosti,« je na sinočnjem dogodku poudaril papež in na praznik spreobrnitve apostola Pavla vernike pozval, naj si tega svetnika in njegov neomajni pogum vzamejo za zgled, »da bi v molitvi, služenju, dialogu in sodelovanju rasli k popolni edinosti, ki si jo želi Kristus«.


Zgolj obsodba zla ni dovolj, zla se moramo vzdržati in preiti od zla k dobremu. Bog nas kliče k spremembi.

Med tradicionalno molitvijo večernic ob sklopu mednarodne molitvene osmine za edinost med kristjani je voditelj Katoliške cerkve pozval tudi k skupnim prizadevanjem proti vojni, nasilju in krivicam. Glede na različne oblike zaničevanja in rasizma, ravnodušnega nerazumevanja in bogokletnega nasilja je dejal, da zgolj obsodba ni dovolj. »Ob tem se moramo tudi vzdržati zla, preiti od zla k dobremu,« je poudaril sveti oče, kajti »Bog nas kliče k spremembi«.

Kardinal Koch pozdravlja papeža Frančiška. FOTO: Vatican Media

Vatikanski »minister za ekumenizem«, švicarski kardinal Kurt Koch, se je papežu zahvalil za njegovo ekumensko zavzetost. Kot je poudaril, je mir sad pravičnosti, in to velja tudi za ekumenska prizadevanja. »Kristjani se bomo pomirili med seboj, če ne bomo skrbeli le za svoje pravice, ampak bomo hvaležno cenili darove in bogastvo, ki ga je Sveti Duh zaupal drugim Cerkvam in skupnostim,« je pojasnil kardinal.

Ekumenskih večernic so se udeležili številni predstavniki krščanskih Cerkva in skupnosti. FOTO: Vatican Media

Ekumenskih večernic se je v okviru medverske delegacije iz Ukrajine udeležil tudi kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk.

Ekumenskih večernic so se udeležili številni predstavniki krščanskih Cerkva in skupnosti, med njimi metropolit Polikarp iz pravoslavnega ekumenskega patriarhata v Carigradu in vodja anglikanskega centra v Rimu nadškof Ian Ernest. Navzoča je bila tudi medverska delegacija iz Ukrajine, vključno s kijevskim višjim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom. Papež Frančišek je izrazil »globoko solidarnost« s člani Vseukrajinskega sveta Cerkva in verskih organizacij.

Letošnjo ekumensko molitveno osmino smo obhajali pod geslom »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17). FOTO: Vatican Media

Ekumensko molitveno osmino vsako leto obhajamo med 18. in 25. januarjem, letos pod svetopisemskim geslom »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17).

Papež Frančišek se zaradi bolečin v kolenu ni spustil do grobnice sv. Pavla. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh