Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kristus je edino lepilo ekumenizma«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 01. 2023 / 07:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 07:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kristus je edino lepilo ekumenizma«
Letošnja molitvena osmina za edinost kristjanov je potekala pod geslom »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17). FOTO: Tatjana Splichal

»Kristus je edino lepilo ekumenizma«

Z včerajšnjim dnem se je zaključila letošnja molitvena osmina za edinost kristjanov. V novomeški škofiji so jo sklenili z ekumenskim srečanjem predstavnikov katoliške, pravoslavne in evangelijske Cerkve. Pastor Evangelijske cerkve Dobrega pastirja Novo mesto dr. Daniel Brkič je v nagovoru poudaril, da biti kristjan danes »pomeni biti ekumenski v srcu. Naš predznak mora biti Kristus, ki je edino lepilo ekumenizma«.

Nadaljeval je, da je čas, da »opustimo konfesionalne ožine in zaplujemo na odprto morje dialoga, sožitja, sprave in sobivanja. Ekumenizem je lakmus papir, ki dokazuje našo krščansko ljubezen. Kristus ni razdeljen (1 Kor 1,13). Meje so samo v naših glavah, v Božjem srcu jih ni«.

Pastor Evangelijske cerkve Dobrega pastirja Novo mesto Daniel Brkič. FOTO: Tatjana Splichal

Potrebujemo edinost v spravljeni različnosti

Zavzel se je za to, da bi kristjani iskali tisto, kar nas povezuje. Čeprav smo kristjani različni po verski pripadnosti, moramo biti, tako Brkič, kristocentrični: »Vsi potrebujemo edinost v spravljeni različnosti. Bolj ko se približamo Kristusu, bolj se približamo tudi drug k drugemu.« Pri tem se je oprl na besede Janeza Pavla II., ki je dejal, da gibanje za edinost kristjanov ni le privesek, ki je dodan dejavnosti Cerkve, ampak je organski del življenja Cerkve. Pomanjkanje te edinosti pa je rana Cerkve, je spomnil na besede nedavno pokojnega papeža Benedikta XVI.

Kristjani kot snežinke

Treba se je znebiti predsodkov, zgodovinskih krivic in pomislekov ter v sebi ustvariti prostor za druge, je med drugim še dejal Brkič, ki je pri tem osvetlil besede papeža Frančiška, da je obnova občestva med kristjani nujna naloga in zaveza vsakega kristjana, saj je dialog nov način delovanja Cerkve, da bi svet osvojili za Kristusa. »Zadnji čas je, da kristjani z veselo novico evangelija stopimo skupaj, čeprav kot snežinke, ki so krhka stvar v naravi, vendar poglejte, kaj lahko storijo, ko se držijo skupaj,« je svoj nagovor s primerjavo v naravi zaključil Brkič. Celoten nagovor lahko najdete tukaj.

Kaj pomeni delati dobro in iskati pravico?

Član Komisije za ekumenski in medverski dialog pri SŠK za novomeško škofijo Marko Burger pa se je v duhu letošnjega gesla molitvene osmine za edinost kristjanov »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« vprašal, kaj pomeni naučiti se delati dobro? »To je trajna naloga vsakega, ki dobro misli in želi dobro vsem. To je trajen napor, ko se moramo vsak trenutek prizadevati in zavedati, da je vsako naše dejanje enkratno, da ga uresničimo po božjih načrtih.«

Član Komisije za ekumenski in medverski dialog pri SŠK za novomeško škofijo Marko Burger. FOTO: Ivo Žajdela

Kaj pa pomeni iskati pravico? Po njegovih besedah je pravica kot zaklad, »ki ga je treba iskati, želeti, je cilj našega delovanja. Ko smo pravični, nam to pomaga, da se učimo delati dobro. To pomeni, da moramo vedno iskati to, kar je božja volja.«

Empatija do trpečih

Zaradi trpljenja ljudi v Ukrajini, Aziji, Južni Ameriki in povsod drugod po svetu nas prerok Izaija, tako Burger, v duhu ekumenske osmine in molitve za edinost kristjanov vabi, da smo na strani nemočnih. »Gojiti moramo empatijo do vseh trpečih, kar se je v preteklem letu pokazalo do beguncev iz Ukrajine in tudi do migrantov iz dežel, iz katerih ljudje bežijo, da bi rešili svoje življenje in si zagotovili materialni obstoj.« Njegov celoten nagovor si lahko preberete tukaj.



Nalaganje
Nazaj na vrh