Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče obžaluje nesmiselne napade na cerkve v Nigeriji

Objava: 27. 12. 2011 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče obžaluje nesmiselne napade na cerkve v Nigeriji

Papež vse vernike po svetu poziva k molitvi, ‘da bi se roke nasilnežev, ki sejejo smrt, ustavile, in da bi na svetu zavladala pravičnost in mir’.

V svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu je papež Benedikt XVI. dejal, da je novico o ‘nesmiselnih napadih na krščanske cerkve v Nigeriji ob letošnjem božiču’ sprejel z globoko žalostjo in vernike tudi povabil k molitvi za žrtve ter pozval, naj se v tej afriški državi ponovno najdeta varnost in vedrina. Kristjanom v tej afriški deželi in vsem prizadetim je zagotovil svojo bližino in v molitvi izrazil prošnjo, ‘da bi se roke nasilnežev, ki sejejo smrt, ustavile, in da bi na svetu zavladala pravičnost in mir’. Po besedah svetega očeta namreč ‘nasilje neizogibno vodi v bolečino, uničenje in smrt; le spoštovanje, sprava in ljubezen lahko vodijo k miru’.

Bombne napade islamske ločine Boko Haram ob letošnjih božičnih praznikih na več krščanskih cerkva v Nigeriji je obsodila tudi mednarodna skupnost. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je napade označil kot ‘grozljivo dejanje iz slepega in nesmiselnega sovraštva’. Generalni tajnik Organizacije Združenih narodov, Ban Ki Moon, je minulo nedeljo v New Yorku pojasnil, da na svetu ne obstaja nikakršen cilj, ki bi lahko upravičil takšno nasilje, in izrazil zahtevo po koncu versko motiviranega nasilja. Tiskovni predstavnik Bele hiše je v imenu ameriškega predsednika Baracka Obame obsodil ‘nesmiselno nasilje in tragično izgubo življenj ob božičnih praznikih’. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je za medije spregovoril o ‘napadu na našo skupno varnost in svobodo’.

Na božični dan je pred številnimi krščanskimi cerkvami v tej zahodnoafriški deželi razneslo več bomb, pri čemer je življenje izgubilo najmanj štirideset ljudi. Med božičnim bogoslužjem v katoliški cerkvi sv. Terezije v mestu Madalla zahodno od nigerijske prestolnice Abuja je po zadnjih navedbah umrlo najmanj petintrideset ljudi.

V mestih Gadaka in Damaturu na severovzhodu Nigerije je po navedbah krajevnih medijev umrlo najmanj šest obiskovalcev božičnih bogoslužij. Številni so uspeli pobegniti, zgorela pa je večina njihovih avtomobilov. Najmanj eno smrtno žrtev med policiti beležijo v mestu Jos v osrednji Nigeriji, kjer je že med lanskimi božičnimi prazniki v številnih bombnih eksplozijah življenje izgubilo več kot sto ljudi.

Nekaj ur po napadih v Madalli je odgovornost zanje prevzela islamska ločina Boko Haram, ki je v preteklih dneh pripravila že več napadov v severni Nigeriji in pri tem povzročila smrt okoli petdesetih ljudi. Teroristi želijo v Nigeriji vzpostaviti radikalno islamsko državo.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh