Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče poziva h človeškemu ravnanju z begunci

Objava: 26. 10. 2011 / 07:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče poziva h človeškemu ravnanju z begunci

Pri Svetem sedežu so včeraj predstavili Poslanico papeža Benedikta XVI. ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev.

Papež Benedikt XVI. vlade in državne skupnosti poziva h človeškemu ravnanju z begunci. Kot je sveti oče zapisal v poslanici ob svetovnem dnevu beguncev 2012, ki so jo včeraj predstavili pri Svetem sedežu, 'begunci, ki prosijo za azil in bežijo pred preganjanjem, nasiljem in pred položaji, v katerih so ogrožena njihova življenja, potrebujejo naše razumevanje in pripravljenost, da jim nudimo zatočišče'. Poslanico so predstavili predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in beguncev nadškof Antonio Maria Vegliò, ter tajnik in podtajnik omenjenega sveta, škof Joseph Kalathiparambil in p. Gabriele Ferdinando Bentoglio.

Obenem je Benedikt XVI. izrazil zahtevo vesoljni Cerkvi za okrepljeno oznanjevanje krščanskega sporočila med begunci in migranti. Trenutni pojav množičnega preseljevanja je posebej primerna priložnost, da evangelij posredujemo tudi na nove načine, piše papež v svoji poslanici. Naslov poslanice in tema 98. svetovnega dne migrantov in beguncev je 'Preseljevanje in nova evangelizacija'.

Narodne vlade in državne skupnosti bi morale poskrbeti za sprejem beguncev, premagati strahove in preprečevati diskriminacijo, je še zapisano v dokumentu. Spoštovati je potrebno človekovo dostojanstvo in pravice beguncev in jim z ustreznim sprejemom nuditi konkretno pomoč.

Papež poziva tudi krajevne Cerkve, naj pomagajo krščanskim migrantom, da bi tudi v tuji kulturi zmogli ohranjati svojo vero. To posebej velja za ljudi, ki so odrasli v pretežno krščanskih skupnostih in se preselili v države, kjer kristjani predstavljajo manjšino ali pa je tradicija izpovedovanja vere 'zmanjšana le še na kuturni dejavnik'.

Evangelij naj bi oznanjali slehernemu migrantu, ki doslej še ni prišel v stik z Božjo besedo. Za tovrstno nalogo pa bi bilo potrebno poiskati 'nove jezike in nove metode'.

Sveti oče je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi naraščajočega izpodrivanja vere iz javnega življenja. V današnji družbi se širijo dvom, skepsa in nebrižnost, ki 'želijo izničiti vsakršno družbeno in simbolično očitnost krščanske vere'. Skupaj s pojavom sektaških gibanj in 'jasnih nagnjenj k razcepljanju' vse to močno otežuje oblikovanje 'ene same človeške družine', pojasnjuje Benedikt XVI.

Ob predstavitvi poslanice je škof Kalathiparambil kritično ocenil senzacionalistično poročanje o beguncih in migrantih. V svetu, kjer se številni ljudje pogosto zaman borijo za pravičnost, svobodo in mir, naj nas ne bi pritegnil 'visok val stereotipov in iskanje časnikarskih senzacij', meni škof Kalathiparambil. Kristjani bi morali beguncem nuditi več pomoči in očitno pokazati, da krščansko sporočilo velja za vse ljudi.

Tisku in ostalim sredstvom družbenega obveščanja pa ostaja 'pomembna naloga, da korektno, nepristransko in pravično poročajo o položaju tistih, ki so bili prisiljei zapustiti domovino in svojce in si želijo ustvariti novo življenje,' je škof navedel besede papeževe poslanice.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh