Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: Praznujmo svoj krst, saj gre za nov rojstni dan [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 01. 2024 / 19:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2024 / 20:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: Praznujmo svoj krst, saj gre za nov rojstni dan [VIDEO]
V Sikstinski kapeli je papež krstil 16 otrok v Vatikanu zaposlenih staršev. FOTO: Vatican Media

Sveti oče: Praznujmo svoj krst, saj gre za nov rojstni dan [VIDEO]

Na nedeljo Jezusovega krsta je papež Frančišek v Sikstinski kapeli med mašo krstil 16 otrok v Vatikanu zaposlenih staršev in v pridigi poudaril, da otroci, ki so jih starši prinesli h krstu, pričujejo, da se vera sprejema z nedolžnostjo in odprtostjo srca.

»Tu smo, da damo dar vere našim otrokom, protagonistom v tem obredu, ki lahko ogovarjajo, hodijo, kričijo … Oni ukazujejo, saj je to njihov praznik in bodo prejeli najlepši dar – dar vere. Če jokajo – naj jokajo. Če so lačni, jih mirno podojite. Če jim je vroče, jih slecite, saj vročina včasih boli,« je poudaril papež in izrazil upanje, da bo življenje staršev otrokom v pomoč, da jim bodo pomagali rasti in s tem tudi vero v njih: »Priporočam vam, da otroci poznajo datum krsta, ker je to datum prerojenja.«


Med krstom Bog pride v nas

V nagovoru ob opoldanski molitvi angelusa, drugem v dveh dneh, je sveti oče razmišljal o krstu, s katerim postanemo Božji otroci. Med krstom Bog pride v nas, nas očisti in nam ozdravi srce, nas za vselej napravi za svoje otroke, postane z nami intimen in ne gre več proč. »Danes se zahvalimo Gospodu, ker od krsta naprej ni samo z nami, temveč je v nas. Zahvaljujmo se tudi za starše, ki so nas prinesli h krstu, za krščevalca, za botra in botro, za skupnost, v kateri smo ga prejeli. Praznujmo krst, saj gre za nov rojstni dan,« je pojasnil Frančišek.

Se zavedam neizmernega daru, ki ga od krsta nosim v sebi?

In navzoče pobaral: se zavedam neizmernega daru, ki ga od krsta nosim v sebi? Prepoznavam v svojem življenju luč Boga, ki me vidi kot svojega ljubljenega sina ali hčerko? »V spomin na svoj krst sprejmimo Božjo navzočnost v nas, kar lahko storimo z znamenjem križa, ki v nas zarisuje spomin milosti Boga, ki nas ljubi in želi biti z nami,« je še podčrtal papež in poprosil Marijo, tempelj Svetega Duha, naj nam pomaga obhajati in sprejeti čudesa, ki jih Gospod dela v nas.


Voščilo vernikom, ki danes praznujejo božič

Po molitvi in blagoslovu je voščil vernikom Vzhodnih Cerkva, ki danes praznujejo božič, naj jih rojstvo Gospoda Jezusa napolni s svetlobo, ljubeznijo in mirom; povabil k molitvi za brezpogojno izpustitev vseh trenutno ugrabljenih ljudi v Kolumbiji (»ta gesta bo tudi spodbujala ozračje sprave in miru v državi«), izrazil bližino prebivalcem Demokratične republike Kongo, ki so jih zadnje dni prizadele poplave, in povabil k nadaljevanju molitve za mir v Ukrajini, Palestini, Izraelu in po vsem svetu.

Nalaganje
Nazaj na vrh