Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus o osvobajanju od navezanosti

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 15. 01. 2023 / 12:28
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 08:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus o osvobajanju od navezanosti
Papež Frančišek. FOTO: Posnetek zaslona

Angelus o osvobajanju od navezanosti

Papež Frančišek je v svojem običajnem nagovoru pred nedeljsko molitvijo angelovega češčenja na Trgu svetega Petra spregovoril o pričevanju Janeza Krstnika, ki ga slišimo v današnjem evangeliju, kjer po krstu Jezusa pravi: »Za menoj pride mož, ki je pred menoj, ker je bil pred menoj.« Te besede izražajo Janezovega duha služenja, je dejal papež, saj je Janez pripravil pot Mesiju in je zdaj pripravljen stopiti na stran.

Sveti oče v premišljevanju pravi, da se moramo osvoboditi vseh osebnih navezanosti, ki lahko ovirajo našo duhovno rast, da bi naredili prostor Gospodu v našem življenju in služili drugim.

Duh storitve

Lahko bi si mislili, da bi Janez Krstnik dobil nagrado ali vidno mesto v Jezusovem javnem delovanju, je dejal papež, vendar je Janez vedel, da je izpolnil svoje poslanstvo, in ko je videl Duha, ki se je spustil na Jezusa, ga je označil za »Božje Jagnje, ki odvzame greh sveta«.

Janez je pridigal ljudem, zbiral in vzgajal učence, vendar se ni na nikogar vezal, kar je »znamenje pravega vzgojitelja«, je nadaljeval papež, »saj je opravil svojo nalogo in ga ne zanima, da bi se oklepal sledilcev ali bil hvaljen zaradi svojega uspeha. Janez pričuje in se nato umakne, da bi se mnogi lahko veselili srečanja z Jezusom«.

FOTO: Vatican News

Osvoboditev od navezanosti

Janezov duh služenja in sposobnost, da se umakne opravljenemu poslanstvu, kažeta na pomen potrebe po osvoboditvi od navezanosti, je pojasnil papež, saj se zlahka navežemo na svoj položaj v življenju ter na potrebo po spoštovanju in nagrajevanju. Čeprav je naravno, da si želimo biti priznani, »služenje vključuje brezplačnost, skrb za druge brez koristi zase« in lahko postane drugotnega pomena, če se navežemo na lastne želje.

Tudi za nas je dobro, da kot Janez gojimo krepost, da se v pravem trenutku odmaknemo in pričujemo, da je referenčna točka življenja Jezus.

Vedeti, kdaj se umakniti

Kot poroča Vatican News je papež priznal različne vloge, ki jih lahko imajo ljudje, na primer duhovnik, ki je poklican, da oznanja veselo novico in obhaja zakramente, da bi druge spremljal k Jezusu; ali starši, ki z velikimi žrtvami vzgajajo svoje otroke, da bi njihovi potomci lahko nato sami stopili na pot življenja.

Ta čas vzgoje, prisotnosti in spremljanja, tudi med prijatelji, pari ali v življenju skupnosti, vedno vključuje služenje, ne pa nadzor in navezanost lastnega ega na druge, je dodal papež. Spoznati, kdaj se umakniti in se osvoboditi morebitnih navezanosti lastnega ega in želja, je zahtevno, je priznal, vendar nujno potrebno kot odločilni korak za rast v duhu služenja.

Naj nam Marija, Gospodova služabnica, pomaga, da se osvobodimo navezanosti, naredimo prostor Gospodu in damo prostor drugim.

Ob koncu angelusa je papež priporočil, da se ozremo na svoje življenje in se vprašamo, ali v svojem življenju dajemo prostor tudi drugim, jim odkrito prisluhnemo in priznamo njihovo svobodo, ne da bi zahtevali priznanje za to, kar naredimo zanje. 

Nalaganje
Nazaj na vrh