Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče s spokorno procesijo pričel postni čas

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2015 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče s spokorno procesijo pričel postni čas

Sveti oče s spokorno procesijo pričel postni čas

Med bogoslužjem v baziliki sv. Sabine je Frančišek posvaril pred hinavskim razkazovanjem pobožnosti.

Papež Frančišek je v Rimu s tradicionalno spokorno procesijo na pepelnično sredo pričel 40-dnevni postni čas v pričakovanju velikonočnih praznikov. Po kratki molitvi v cerkvi benediktinske opatije sv. Anzelma na Aventinskem griču se je skupaj s kardinali, škofi ter redovniki in redovnicami odpravil v nekaj sto metrov oddaljeno baziliko sv. Sabine.



Tam je papež po starem običaju obhajal bogoslužje pepelnične srede s podelitvijo križa z blagoslovljenim pepelom. Kot prvi je znamenje spokorjenja prejel papež Frančišek, ki mu je križ iz pepela na čelo zarisal kardinal Jozef Tomko.



V nagovoru med bogoslužjem je Frančišek vernike posvaril pred hinavskim razkazovanjem pobožnosti. Dajanje miloščine, molitev in post ne smejo postati zgolj »znamenja družbene premišljenosti« ali le »zunanji formalizem«, je pojasnil sveti oče. V postnem času gre za resnično pokoro in spreobrnjenje kot »duhovno pot«, ki bi se morala dotakniti src vseh ljudi. Potrebna pa ni le spreobrnitev posameznika, temveč celotne družbe.

Teden od prihodnje nedelje do petka bo papež skupaj z vodilnimi vatikanskimi sodelavci preživel na tradicionalnih postnih duhovnih vajah. Za razliko od svojih predhodnikov jih Frančišek raje opravlja v duhovnem središču v Arricii blizu Rima in ne v Apostolski palači.

Vir: Kathpress

Foto: RV / Reuters / AP

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh