Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče se v molitvi spominja žrtev požara na Kubi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 08. 2022 / 18:44
Oznake: Nesreča, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 18:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče se v molitvi spominja žrtev požara na Kubi
Gasilci se s požarom, ki je izbruhnil v petek zvečer v skladišču goriva v Matanzasu, še vedno borijo. FOTO: Vatican News

Sveti oče se v molitvi spominja žrtev požara na Kubi

Kubanske reševalne službe se še naprej borijo s požarom, ki je v petek zvečer izbruhnil v skladišču goriva na zahodu države, v mestu Matanzas, in doslej zahteval eno smrtno žrtev, še 16 gasilcev je pogrešanih.

Povod za požar je bil udar strele, ki je treščila v enega od osmih rezervoarjev z gorivom. Odtlej so se sesuli trije rezervoarji, zadnji med njimi danes, je poročala STA. Z ognjenimi zublji se borijo gasilci in letala s Kube in tudi iz »prijateljskih držav« Mehike in Venezuele. Pripravljenost pomagati je izrazil tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Poškodovanih nad 120 ljudi

Doslej je bilo v industrijskem požaru poškodovanih nad 120 ljudi, večina ob eksploziji drugega rezervoarja, do katere je prišlo med gašenjem prvega. Pet ljudi je v kritičnem stanju, 24 jih potrebuje bolnišnično oskrbo. Evakuiranih je bilo več kot 4000 prebivalcev Matanzasa, mesta 100 kilometrov vzhodno od metropole Havane.

Resna gospodarska grožnja za Kubo

Po podatkih državnega naftnega podjetja Cupet je bilo v prvem rezervoarju ob nesreči 26.000 m³ surove nafte, še enkrat toliko v drugem rezervoarju, medtem ko podatka o količini nafte v tretjem še ni. Ker skladišče zalaga osrednjo termoelektrarno v državi, predstavlja požar tudi resno gospodarsko grožnjo za Kubo, ki se je že prej soočala s pomanjkanjem elektrike in posledično električnimi mrki.

Papežev sožalni telegram

Žrtev petkove hude nesreče se v molitvi spominja tudi sveti oče Frančišek, je danes v sožalnem telegramu, naslovljenem na predsednika Kubanske katoliške škofovske konference in škofa Holguina, msgr. Emilia Arangurena Echeverrio, zapisal državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin.

Duhovna bližina vsemu kubanskemu ljudstvu

»Sveti oče pozorno spremlja novice, ki prihajajo o nesrečni nezgodi v Matanzasu, in kubanskemu ljudstvu in vsem svojcem žrtev zagotavlja duhovno bližino in prosi Gospoda, naj jim v teh bolečih trenutkih podeli moč in podpre delo pri gašenju in iskanju. Iz srca vam podeljuje tolažilni apostolski blagoslov kot obljubo upanja v vstalega Kristusa,« je zapisal kardinal Parolin.

Nalaganje
Nazaj na vrh