Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče sprejel nadškofa Jurkoviča

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 15. 04. 2016 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče sprejel nadškofa Jurkoviča

Ivan Jurkovič je stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij v Ženevi.

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel nadškofa Ivana Jurkoviča, stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij v Ženevi ter stalnega opazovalca pri Svetovni trgovinski organizaciji in predstavnika Svetega Sedeža pri Mednarodni organizaciji za migracije. V pogovoru za Radio Vatikan je nadškof Jurkovič predstavil svoje vtise s srečanja s svetim očetom.



Kot je dejal, se je papežu predvsem želel predstaviti v novi službi in ga povprašati po splošnih pogledih, ki jih ima na tako različno delo, kakršno nadškofa Jurkoviča čaka v Ženevi. Papež je predstavil nekaj svojih misli, ki ga v tem trenutku posebej težijo v evropskem in tudi v svetovnem kontekstu.

Prva težava je gotovo v tem, je nadškofu Jurkoviču povedal sveti oče, da smo se nekako kar navadili na vojno, da imamo vse njene posledice, begunce, ljudi brez pravic, nasilje in podobno tako blizu svojih domov. To je papeža tudi spodbudilo za jutrišnje potovanje na grški otok Lezbos, ob čemer je zanimivo, da so s tem soglašali vsi pravoslavni škofje, saj so videli, da je to v tem tako dramatičnem trenutku zelo potrebno.

Druga skrb, ki bremeni papeža, je prepočasen razvoj svetovnega gospodarstva, zaradi česar ni dovolj delovnih mest za vse ljudi, ki bi želeli s poštenim delom preživljati svojo družino. Stopnja brezposelnosti je visoka predvsem med mladimi. Papež, ki dobro pozna življenje, v tem vidi posebno nevarnost za razkrojitev človeka, posebej mladega, ki v polnosti svojih sposobnosti ne najde dela; v nekaterih delih sveta takega dela sploh ni in ga ne bo tudi v bližnji prihodnosti.

Vsa ta vprašanja papeža precej obremenjujejo in v pogovoru jih je želel posredovati tudi nadškofu Jurkoviču, ki ga na novem delovnem mestu čaka tudi velik sveženj dokumentov o delu, migraciji, zdravju, enakosti in podobno.

Papeža je še zanimalo, kakšni so bili nadškofovi zadnji dnevi v Rusiji, posebno po njegovem srečanju s patriarhom Kirilom. Po besedah nadškofa Jurkoviča je ta dogodek svetemu očetu prinesel ogromno osebnega zadovoljstva in ga osrečuje tudi sedaj.

Nadškof Ivan Jurkovič v teh dneh začenja opravljati svoje poslanstvo v Ženevi.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh