Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče taizejskemu srečanju: v novem letu širite upanje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 12. 2020 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2020 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče taizejskemu srečanju: v novem letu širite upanje

Sveti oče taizejskemu srečanju: v novem letu širite upanje

43. taizejsko srečanje ob prelomu leta zaradi epidemije tokrat virtualno.

FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Papež Frančišek je udeležence taizejskega srečanja, ki se je začelo minuli konec tedna, pozval, naj jih v novem letu spremlja upanje. »Ne bodite med tistimi, ki sejejo obup in vzbujajo nenehno nezaupanje,« je zapisano v sporočilu, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Zaradi epidemije koronavirusne bolezni je bilo tradicionalno srečanje mladih, ki je bilo letos predvideno v Torinu, odpovedano, taizejski bratje pa dogodek med 27. decembrom in 1. januarjem tokrat v celoti prirejajo prek spleta. Mladih se je s sporočilom spomnil tudi papež Frančišek.

Mladi naj bi po papeževih besedah v skladu z geslom letošnjega srečanja »Upanje proti vsakemu upanju – sporočilo za leto 2021« »skupaj molili ter se med seboj podpirali v veri in zaupanju«. To, je zapisano v sporočilu, »vam bo dalo pogum, da sledite Kristusu ter delate za prikrajšane osebe in skupaj z njimi, predvsem s tistimi, ki se soočajo s težami sedanjega časa«.

Ustvarjalnost in domišljija

Kardinal Parolin mladim sporoča, poroča Radio Vatikan, kako je papež »tudi letos srečen, da se vam lahko pridruži v mislih in v molitvi«. Sredi zdravstvenih razmer, ki ne dopuščajo fizičnega srečanja, je mladim ponujena možnost »ustvarjalnosti in domišljije«, kajti čeprav med seboj oddaljeni, so se »povezali na nov način, zahvaljujoč novim sredstvom komunikacije«.

Papež mladim želi, da bi jim ti dnevi, ko skupaj molijo in se od blizu podpirajo v veri in zaupanju, pomagali »upati v ugodnem in neugodnem času«, kot je to izpostavil tudi brat Alois, prior taizejske skupnosti, v sporočilu, ki bo mlade spremljalo v letu 2021.

Pogumno po poti upanja

Že samo dejstvo, da se mladi tokrat izjemoma srečujejo na virtualen način, jih »postavlja na pot upanja«, kar je poudarjeno tudi v papeževi okrožnici »Vsi smo bratje«: »K življenju ne more nihče pristopiti sam. Potrebna je skupnost, ki nas podpira, ki nam pomaga in kjer si od blizu pomagamo gledati naprej.« Sveti oče udeležence evropskega srečanja mladih spodbuja, naj pustijo, da jih »prepoji upanje, ki je drzno, zna videti onkraj osebne udobnosti, malih gotovosti in nadomestkov, ki stiskajo obzorje, ter se odprejo za velike ideale, ki življenje delajo lepše in dostojanstveno«.

Sporočilo se zaključi s papeževo željo, da bi mladi v novem letu še naprej razvijali »kulturo srečanja in bratstva ter skupaj hodili proti obzorju upanja, ki ga je razodelo Kristusovo vstajenje«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh