Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče v Castel Gandolfu prisluhnil čelistu Beckmannu

Objava: 14. 08. 2012 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče v Castel Gandolfu prisluhnil čelistu Beckmannu

Regensburška Karitas je minulo soboto priredila koncert za papeža Benedikta XVI.

Po Danielu Barenboimu in njegovem orkestru West-Eastern Divan Orchestra meseca julija ter večeru bavarske folklore v začetku avgusta je papež Benedikt XVI. ob koncu minulega tedna v Castel Gandolfu prisluhnil še enemu koncertu, v okviru katerega je bila na programu tudi dobrodelnost. Tokratni glasbeni večer v papeški letni rezidenci so pripravili düsseldorfski čelist Thomas Beckmann s svojo pobudo za pomoč brezdomcem ‘Skupaj proti mrazu’, regensburška Karitas, ki letos praznuje devetdeset let svojega delovanja, in vokalni ansambel Cantico Regensburg.

Vidno spočiti Benedikt XVI. je skupaj s svojim bratom Georgom Ratzingerjem in stopetdesetimi povabljenimi gosti pazljivo prisluhnil duhovni glasbi Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Claudia Monteverdija in Johanna Pachelbela. Petinpetdesetletnega čelista Beckmanna je na klavirju spremljala soproga Kayoko Matsushita. Japonka, ki zaradi zapletov po avtomobilski nesreči dolgo časa ni mogla igrati, je tako odigrala prvi večji nastop po desetletnem premoru. Za neapeljsko skladbo ‘Nina’ skladatelja Pergolesija je sama napisala klavirsko spremljavo.

Potem ko je na notranjem dvorišču apostolske palače odzvenel zadnji ton ‘Zlatega večernega sonca’ Franza Lehrndorferja, je papež Benedikt XVI. spregovoril o pozitivnem učinku glasbe na človekoljubno udejstvovanje: prav je, da si umetniki ‘iz globoke izkušnje lepote’ prizadevajo za dobrodelnost in po svojih močeh podpirajo in pomagajo potrebnim. Odprtost lepoti, ki prihaja od Boga, ‘premaguje hlad, ki tiči v nas in obenem odpira naša srca’, je z mislijo na Beckmannovo pobudo poudaril sveti oče.

Glasbeno darilo papežu je omogočila tesna povezanost Regensburga z Vatikanom. Štiridesetletni Marcus Weigl, tiskovni predstavnik regensburške Karitas in pevec v tamkajšnjem vokalnem ansamblu, čelista Beckmanna pozna s prejšnjih nastopov, saj je regensburška Karitas redno prejemala sredstva za brezdomce, zbrana na njegovih koncertih. Pokrovitelj podobnega glasbenega večera pred dvema letoma je bil papežev brat Georg. Na vprašanje, ali bi tovrstno glasbeno poslastico lahko predstavili tudi svetemu očetu, je Ratzinger starejši svetoval, naj predlog pošljejo v Vatikan, od koder je kmalu prispel pritrdilni odgovor.

Ko so v Vatikanu v začetku letošnjega aprila določili datum koncerta, pa se je čelist Beckmann razveselil kar dvakrat: soproga mu je namreč z Japonske sporočila, da se ji je stanje po zadnji operaciji vidno izboljšalo in da bi si želela nastopiti na koncertu za svetega očeta. Zakonca sta pripravila program in Beckmann je odigral Faureja, Ravela ter Beethovnovo sonato v A-duru. Kot je dejal, se zaveda, da papežu njihov nastop v Castel Gandolfu ‘ni potreben’, zato se je toliko bolj razveselil papeževe podpore svojemu projektu za pomoč brezdomcem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh