Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež poslal pismo akreditiranim veleposlaništvom

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 07. 2014 / 13:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti sedež poslal pismo akreditiranim veleposlaništvom

Sveti sedež poslal pismo akreditiranim veleposlaništvom

Iz vatikanskega državnega tajništva so vsem veleposlaništvom, ki so akreditirani pri Svetem sedežu poslali pismo, s katerim so pozvali za mir na Bližnjem vzhodu.

Foto: splet

Iz vatikanskega državnega tajništva so vsem veleposlaništvom, ki so akreditirani pri Svetem sedežu poslali pismo, s katerim so pozvali za mir na Bližnjem vzhodu. Nekateri člani krščanskih skupnosti se celo izseljujejo, saj so razmere zanje zelo težke, o čemer je za Radio Vatikan spregovoril tudi tajnik za odnose z državami, nadškof Dominique Mamberti. »Državno tajništvo po svojih diplomatskih poteh usmerja pozornost mednarodnih voditeljev in vlad na usode teh naših bratov«, je povedal nadškof. Zato so vsem veleposlaništvom, akreditiranim pri Svetem sedežu poslali Verbalno pismo (Noto verbale), v katerem prosijo, naj ga pokažejo tudi svojim oblastnikom. »Vatikansko državno tajništvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja situacijo krščanskih skupnosti na Bližnjem vzhodu.« Kristjani živijo v strahu in trpijo, saj jih ogrožajo skrajneži, ki so samo v Mosulu uničili križe in okrog 30 cerkva. Verniki niso mogli k maši, kar se po besedah nadškofa Mambertija ni zgodilo že mnogo let. »Treba je vedeti, da so v Iraku, kot tudi v drugih deželah Bližnjega vzhoda, kristjani prisotni že vse od začetka zgodovine Cerkve in so vedno imeli pomembno vlogo v družbenem razvoju. Preprosto si želijo ostati tam kot ustvarjalci miru in sprave«, je dejal nadškof. »Papež je ob različnih priložnostih na ganljiv način izrazil svojo bližino krščanskim skupnostnim, še posebej družinam v Mosulu. Vse vernike je povabil k molitvi zanje«.

Papež je trpečim prek papeškega sveta Cor Unum poslal finančno pomoč, svoje sočustvovanje in podporo pa je izrazil tudi prek verskih voditeljev krajevnih cerkvenih skupnosti na Bližnjem vzhodu. »Močno si želimo, da bi si mednarodna skupnost vzela k srcu to vprašanje, saj so v igri temeljna načela človeškega dostojanstva, spoštovanja človekovih pravic ter miroljubnega sobivanja ljudi in narodov. Irak in druge dežele Bližnje vzhoda so poklicani biti vzor sobivanja različnih skupnosti, sicer bo to izguba in zelo slaba napoved prihodnosti za ves svet«, je zaskrbljenost izrazil nadškof Mamberti. Dotaknil se je tudi situacije v Gazi in opozoril, da se na nasilje in krivice, ki se tam dogajajo, ne smemo kar navaditi, saj se mu to zdi nedopustno. Znova je poudaril žalostno resnico, kot je to storil že prej tudi papež Frančišek, da je za gradnjo miru potrebnega veliko več poguma kot za vojskovanje.


Vir: Radio Vatikan, Radio Ognjišče/ K. C.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh