Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež spodbuja krepitev gospodarske vloge žensk

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 02. 2021 / 11:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2021 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti sedež spodbuja krepitev gospodarske vloge žensk

Sveti sedež spodbuja krepitev gospodarske vloge žensk

Poziv k pospeševanju svetovne varnosti in trajnostnemu razvoju.

FOTO: Vatican Media

Pomembne prednostne naloge Svetega sedeža ostajajo zaščita in pospeševanje resnične enakosti vsake človeške osebe ter priznanje komplementarnosti ženske in moškega, je po navedbah Radia Vatikan med prvim pripravljalnim video srečanjem na 29. gospodarski in okoljski forum izjavil msgr. Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). To pomembno vprašanje bodo obravnavali udeleženci letošnjega foruma. Urbanczyk je posebej poudaril, da je »pomembno upoštevati vprašanje o gospodarski okrepitvi žensk«, saj je »vztrajanje različnih oblik diskriminacije, ki žalijo dostojanstvo in poklicanost žensk na področju dela, posledica dolge vrste pogojevanj, ki jo kaznujejo« ter s tem izkrivljajo njene posebne pravice in jo »odrivajo na obrobje družbe in celo v suženjstvo«.

Ovrednotenje žensk krepi mir in socialno varnost

Msgr. Urbanczyk je, kot je poudarjal tudi sv. Janez Pavel II., izpostavil, da je »nujno treba doseči resnično enakost na vseh področjih: enako plačilo za enako delo, zaščito zaposlenih mater, enakost pri napredovanju kariere, enakost zakoncev v zvezi z družinskimi pravicami in priznanje vsega tistega, kar sodi med pravice in dolžnosti državljanov v demokratični državi«.

Pa vendar, je nadaljeval stalni opazovalec, se gospodarska in politična vloga žensk povečuje, pospeševanje njihove soudeležbe v javnem življenju pa »zagotovo prispeva k povečanju miru in varnosti tako znotraj družbe na splošno kot znotraj družine, ki je temeljna celica družbe«.

Tveganja v času epidemije

Po besedah msgr. Urbanczyka je sedanja epidemija koronavirusne bolezni žal »potrdila, da je udeležba žensk na delovnem trgu še vedno šibka«. Ženske so pogosto prve, ki izgubijo delo, predvsem pri slabo plačanem delu ali v neformalnem sektorju, kjer predstavljajo večino in kjer primanjkujejo finančna zaščita in dodatki«. Pouk na daljavo je povečal pritisk na ženske, ne glede na to, ali imajo plačano delo ali ne.

Potrebna komplementarnost med moškim in žensko

Msgr. Urbanczyk je zato pozval h »komplementarnemu sodelovanju med moškimi in ženskami«, da bi zgradili boljšo prihodnost. Vrednotenje ženskega spola in okrepitev žensk »na vsakem področju življenja in dela« bo namreč povečalo varnost, stabilnost in trajnostni razvoj za vse.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh