Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež: v kolektivni varnosti ni prostora za jedrsko orožje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 04. 2022 / 12:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti sedež: v kolektivni varnosti ni prostora za jedrsko orožje
Otroška plinska maska v nekdanji vrtčevski igralnici v bližini jedrske elektrarne Černobil v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Sveti sedež: v kolektivni varnosti ni prostora za jedrsko orožje

Papeška akademija znanosti je objavila izjavo, v kateri poziva k koncu vojne v Ukrajini in spodbuja države, naj se izogibajo širjenju jedrskega orožja.

Udeleženci konference o nevarnosti jedrske vojne so podpisali izjavo, v kateri pozivajo države, naj se izogibajo jedrskemu orožju ter spoštujejo ozemeljsko celovitost in politično neodvisnost drugih držav, poroča spletni portal Vatican News. Izjava, objavljena ob koncu tedna, je del mednarodne konference o nevarnosti jedrske vojne, ki jo je gostila Papeška akademija znanosti.

Kot so zapisali, se človeštvo znova sooča z resno grožnjo, ki izhaja iz oboroženih spopadov in pereče vojne, ki jo je Rusija začela v Ukrajini. Agresorji so opozorili tudi na možnost jedrske vojne.

Človeštvo se znova sooča z resno grožnjo, ki izhaja iz oboroženih spopadov in pereče vojne, ki jo je Rusija začela v Ukrajini. Agresorji so opozorili tudi na možnost jedrske vojne.

Pretirano nezaupanje med narodi

Podpisniki so v izjavi izrazili svoje nasprotovanje »grozljivi, nečloveški, bogoskrunski in nesmiselni vojni« v Ukrajini, ob tem pa navajajo besede papeža Frančiška. Svarijo predvsem pred različnimi načini, na katere bi jedrska tehnologija lahko povzročila množično opustošenje, vključno z uničenjem jedrskih elektrarn, uhajanjem jedrskih odpadkov, grožnjo, ki jo predstavlja jedrska postava, in uporabo jedrskega orožja, tudi t.i. taktičnega.

Člani Papeške akademije znanosti obžalujejo porast »nezaupanja in sumničavosti med narodi« ter pozivajo k resnejšemu dialogu med Vzhodom in Zahodom. Resne neenakosti med narodi in znotraj držav, kratkovidne nacionalne ali pristranske ambicije in sla po oblasti so namreč seme spora, ki lahko vodi v splošno in jedrsko vojno.

Resne neenakosti med narodi in znotraj držav, kratkovidne nacionalne ali pristranske ambicije in sla po oblasti so seme spora, ki lahko vodi v splošno in jedrsko vojno.

Dolžnost znanstvenikov je izboljšanje življenja

Izjava svari tudi pred uporabo kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini ter zlorabo robotike in umetne inteligence na bojišču. Znanstvenike, dodajajo podpisniki, je treba uporabiti za pomoč človeštvu, »za življenje razcveta, izpolnitve in miru«, ne pa za potiskanje človeštva na pot uničujoče vojne.

»Dolžnost znanstvenikov je, da spregovorijo in pomagajo preprečiti izkrivljanje ter zlorabo svojih dosežkov, poleg tega pa morajo nenehno poudarjati, kako je prihodnost človeštva odvisna od tega, da vsi narodi sprejmejo moralna načela, ki presegajo vse druge premisleke," je zapisano v izjavi.

Kolektivna varnost brez jedrskega orožja

Izjava Svetega sedeža nato poziva svetovne voditelje, naj ohranijo svojo »resno odgovornost«, da se izognejo jedrski vojni ali celo uporabi »prekomernih konvencionalnih sil«.

Znanstveniki v devetih točkah pozivajo vse narode, naj se vzdržijo ogrožanja ozemeljske celovitosti in politične neodvisnosti drugih narodov; izogibajo uporabi sile za reševanje sporov; ponudijo zatočišče beguncem, ki bežijo pred vojno; prenehajo s širjenjem jedrskega orožja; naj jedrskega orožja nikoli ne uporabijo preventivno in naj ne stopnjujejo oboroževalne tekme; naj preprečijo, da bi se jedrska energija za miroljubne namene uporabljala za izdelavo orožja; naredijo vse, da bi zmanjšali možnost jedrske vojne; in naj spoštujejo obstoječe sporazume o omejevanju orožja.

Naš cilj mora biti izgradnja sistema kolektivne varnosti, kjer ni prostora za jedrsko orožje.

Naš cilj mora biti izgradnja sistema kolektivne varnosti, kjer ni prostora za jedrsko orožje.

Dolžnost vseh je prizadevanje za mir

Na koncu člani Papeške akademije znanosti pozivajo mednarodno skupnost, naj si prizadeva za mirno rešitev vojne v Ukrajini. Znanstveniki bi morali s svojo ustvarjalnostjo prispevati k boljšemu človeškemu življenju, ne pa ga poslabšati, pozivajo akademiki.

Verski voditelji, dodaja izjava, morajo še naprej »odločno in vztrajno oznanjati resna človeška vprašanja, ki so v igri, tako da jih bo družba lahko v celoti razumela in cenila«.

In vsi, se zaključuje izjava, smo poklicani, da znova potrdimo svojo vero v »usodo človeštva«, obenem pa vztrajamo, da je dolžnost izogibanja vojni naša skupna odgovornost.

Nalaganje
Nazaj na vrh