Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dalajlama in drugi nobelovi nagrajenci za mir svarijo pred jedrsko vojno

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 03. 2022 / 07:47
Oznake: Cerkev, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 08:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dalajlama in drugi nobelovi nagrajenci za mir svarijo pred jedrsko vojno
Dalajlama je Nobelovo nagrado za mir prejel leta 1989 za prizadevanje za nenasilno ločitev Tibeta od Kitajske. FOTO: Wikipedia

Dalajlama in drugi nobelovi nagrajenci za mir svarijo pred jedrsko vojno

Dalajlama in številni drugi dobitniki Nobelove nagrade za mir v luči ruske vojne v Ukrajini opozarjajo pred možnostjo izbruha jedrske vojne.

»Zavračamo vojno in jedrsko orožje,« je zapisano v odprtem pismu, ki ga je objavila organizacija Mednarodni zdravniki za proti jedrski vojni (IPPNW-International Physicians for the Prevention of Nuclear War): »Pozivamo svoje sodržavljane po vsem svetu, naj se nam pridružijo pri obrambi našega planeta, našega doma, za zaščito pred tistimi, ki grozijo, da ga bodo uničili.«

Nujno potrebna so vsa možna prizadevanja za vzpostavitev dialoga, ki bi še lahko preprečil jedrsko katastrofo.

Po navedbah IPPNW so se pozivu poleg dalajlame pridružili tudi liberijska borka za državljanske pravice Leymah Gbowee (dobitnica Nobelove nagrade za mir leta 2011), ekonomist Muhammad Yunus (2006) iz Bangladeša in indijski borec za pravice otrok Kailash Satyarthi (2014), zahtevajo pa takojšnjo prekinitev ognja in umik vseh ruskih vojaških enot iz Ukrajine. Tako Rusijo kot Nato pozivajo, naj se v sporu vzdržita uporabe jedrskega orožja. Nujno potrebna so »vsa možna prizadevanja za vzpostavitev dialoga, ki bi še lahko preprečil to katastrofo«.

Podpisniki vse države po svetu pozivajo, naj podprejo pogodbo o prepovedi uporabe jedrskega orožja in s tem zagotovijo, »da se ta trenutek jedrske nevarnosti nikoli ne bi ponovil«. Pisno izjavo sta podprla tudi Mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje (ICAN), ki je Nobelovo nagrado za mir prejela leta 2017, in Stalni mednarodni mirovni biro, ki je bil nagrajen leta 1910. Organizacijo IPPNW je leta 1985 odlikoval norveški Nobelov odbor.

(Besedilo podpisane izjave je na voljo na tej povezavi.)

Nalaganje
Nazaj na vrh