Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnja Nobelova nagrada za mir Jusafzajevi in Satyarthiju

Objava: 10. 10. 2014 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnja Nobelova nagrada za mir Jusafzajevi in Satyarthiju

Letošnja Nobelova nagrada za mir Jusafzajevi in Satyarthiju

Prejmeta jo za boj proti zatiranju otrok in mladine ter za pravico otrok do izobrazbe.

Nobelova nagrada za mir gre letos v roke Pakistanki Malali Jusafzaj in Indijcu Kailashiju Satyarthiju, je danes sporočil odbor za Nobelove nagrade v Oslu. Kot navaja STA, bosta prestižno nagrado prejela za svoj boj proti zatiranju otrok in mladine ter za pravico otrok do izobrazbe.

Kailash Satyarthi, ki sledi Gandhijevemu izročilu, je pokazal velik osebni pogum in na miren način vodil številne proteste v različnih oblikah, ki so opozarjali na veliko izkoriščanje otrok na račun finančnega dobička. Obenem je prispeval k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok, so ob razglasitvi letošnjih dobitnikov poudarili v Oslu.



Malala Jusafzaj se kljub svoji mladosti že nekaj let bori za pravico deklet do izobrazbe, s svojim primerom pa je pokazala, da lahko že otroci in mladi prispevajo svoj delež k izboljšanju lastnega položaja. To je počela v najnevarnejših okoliščinah, je v sporočilu za javnost zapisal odbor za Nobelove nagrade. Ob tem so dodali, da je s svojo junaško borbo postala vodilna zagovornica pravic deklet do izobrazbe.



Odbor za Nobelove nagrade je ob tem še izpostavil, da gre letošnja nagrada v roke hindujcu in muslimanki, Indijcu in Pakistanki, ki se skupaj borita za izobraževanje in proti sleherni obliki skrajništva.

V Oslu so ob tem še zapisali, da otroci morajo hoditi v šole in se jih ne sme izkoriščati v imenu finančnega dobička. V revnih državah je 60 % prebivalstva mlajšega od 25 let. Spoštovanje pravic otrok in mladih je prvi pogoj za miren razvoj sveta. Kršitve pravic otrok, še posebej na območjih sporov, pa vodijo v prenos nasilja iz generacije v generacijo, so opozorili v Oslu. Ob tem so navedli, da je po svetu 168 milijonov otrok, ki so prisiljeni delati. Leta 2000 je bila ta številka večja za 78 milijonov, tako da se je svet približal cilju, da izkorenini otroško delo.

Boj proti zatiranju in za pravice otrok in najstnikov prispeva k viziji »bratstva med narodi«, ki ga je Alfred Nobel omenil v svoji oporoki kot enega od meril za Nobelovo nagrado za mir, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Nobelovo nagrado za mir, ki jo spremlja denarna nagrada v vrednosti osem milijonov švedskih kron (okoli 847.000 evrov), bodo podelili 10. decembra v Oslu, na dan obletnice smrti ustanovitelja nagrade in izumitelja dinamita Nobela.

Letos so zabeležili rekordnih 278 nominacij za nagrado.

Lansko Nobelovo nagrado za mir je prejela Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh