Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropske cerkve obsojajo rusko agresijo nad Ukrajino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropske cerkve obsojajo rusko agresijo nad Ukrajino
Evropski verski predstavniki odločno zavračajo kakršne koli poskuse upravičevanja vojne z verskega vidika. FOTO: Vatican Media

Evropske cerkve obsojajo rusko agresijo nad Ukrajino

Voditelji Konference evropskih cerkva (KEC) in Sveta katoliških škofovskih konferenc v Evropi (CCEE) so obsodili rusko agresijo nad Ukrajino in odločno zavrnili kakršne koli poskuse upravičevanja vojne z verskega vidika.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Vere nikoli ne smemo uporabljati kot sredstva za upravičevanje te vojne. Vse veroizpovedi, vključno s kristjani, so enotne v obsodbi ruske agresije, zločinov, storjenih nad ukrajinskim ljudstvom, in bogoskrunstva, ki je neločljivo povezano z zlorabo vere v tem kontekstu,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisano v izjavi skupnega odbora KEC in CCEE, objavljeni po srečanju v slovaški prestolnici Bratislavi.

Kristus nikoli ni pozival k spodbujanju nasilja ali nestrpnosti.

Po besedah cerkvenih predstavnikov na čelu s predsednikom KEC Christianom Kriegerjem in predsednikom CCEE nadškofom Gintarasom Grušasom sta srce krščanske vere mir in sprava, kot je ponazoril Jezus. »Kristus nikoli ni pozival k spodbujanju nasilja ali nestrpnosti. Sam je odkrito obsodil uporabo nasilja za uveljavljanje lastnih interesov,« so predstavniki evropskih cerkva povzeli besede iz papeževe družbene okrožnice Vsi smo bratje: »Glede na veliko trpljenje ljudi, ki živijo v Ukrajini in od tam bežijo, pozivamo verske in politične oblasti, naj se vključijo v pristen dialog in spodbujajo trajen mir.«

Priznanje »glasovom ruskega ljudstva, ki pogumno nasprotujejo invaziji«

Skupni odbor se je zahvalil Cerkvam in nevladnim organizacijam ter državnim organom v sosednjih državah z Ukrajino za njihovo »neprecenljivo« delo pri sprejemanju ljudi, ki so zaradi vojne zapustili svoje domove. Cerkveni voditelji so tudi izrecno priznali »glasove ruskega ljudstva, ki pogumno nasprotujejo invaziji«.

Konferenci evropskih cerkva je nekdaj pripadala tudi Ruska pravoslavna cerkev, ki pa je iz združenja izstopila leta 2008.

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje predsednike katoliških škofovskih konferenc na evropski celini. V Konferenci evropskih cerkva (KEC) je povezanih 114 cerkva pravoslavnih, protestantskih in anglikanskih izročil iz vse Evrope. Sprva je KEC pripadala tudi Ruska pravoslavna cerkev, ki pa je iz združenja izstopila leta 2008.

Putin se je skliceval na Sveto pismo

Od začetka ruskega napada na Ukrajino je voditelj Ruske pravoslavne cerkve, moskovski patriarh Kiril I., vedno bolj tarča kritik s strani drugih Pravoslavnih cerkva zaradi posredne podpore delovanju ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Putin se je v nedavnem nagovoru v Moskvi skliceval celo na Sveto pismo. Cilj »vojaške operacije« je prebivalce Donbasa na vzhodu Ukrajine rešiti pred »genocidom«, je konec minulega tedna izjavil ruski predsednik. »In pri tem mi pridejo na misel besede iz Svetega pisma: nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje,« je po navedbah Kremlja dejal Putin: »In vidimo, kako junaško ravnajo in se borijo naši fantje v tej operaciji.« Svetopisemski navedek izhaja iz evangelija po Janezu (15,13).

Nalaganje
Nazaj na vrh