Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof iz Vilne novi predsednik CCEE

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2021 / 19:56
Oznake: Cerkev, Škof, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 20:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof iz Vilne novi predsednik CCEE
Nadškof Gintaras Linas Grušas iz Vilne, novi predsednik CCEE FOTO: Vatican Media

Nadškof iz Vilne novi predsednik CCEE

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) bo naslednjih pet let vodil litovski nadškof Gintaras Linas Grušas, ki so ga člani sveta izvolili ob sklepu plenarnega zasedanja med 23. in 26. septembrom v Rimu ob 50. obletnici ustanovitve tega delovnega telesa, ki povezuje evropske škofovske konference.

Nadškof Gintaras Linas Grušas iz Vilne je predsednik Litovske škofovske konference, 23. septembra pa je dopolnil 60 let. Na položaj podpredsednika sta bila izvoljena 63-letni kardinal Jean-Claude Hollerich, luksemburški nadškof in predsednik ComECE, ter 65-letni škof Laszlo Nemet, predsednik Škofovske konference svetih Cirila in Metoda, ki povezuje škofe Srbije, Črne gore, Kosova in Severne Makedonije. Nadškof Grušas bo kot predsednik CCEE nasledil 78-letnega kardinala Angela Bagnasca, ki je to funkcijo opravljal od 8. oktobra 2016.

Kardinal Hollerich, nadškof Grušas in škof Nemet FOTO: Vatican Media

CCEE: Hodimo skupaj

Ob koncu plenarnega zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) so škofje pripravili sklepno sporočilo in spodbudili k skupni hoji v prihodnost celine, ki je nastala iz lepote in civilizacije, iz dobrote, ki je razširjena in utrjena v srcih, izročilih in jezikih.

»Izzivi časa, kot so težavnost dialoga, nezaupanje v srečanje z drugim, prevladujoča materialistična kultura, pritiskajo tako na krščansko vero in verstva kot tudi na splošno na človeško civilizacijo. Ne smemo se bati, ampak moramo biti enotni, in mi – kot pastirji in državljani – hodimo z vami, posamezniki, družinami, ljudmi, narodi, da bi bili služabniki vašega veselja,« so zapisali škofje, ki poudarjajo, da je Jezus »pravo upanje Evrope, ker je resnica in samo resnica nas osvobaja«.

Ko hodimo skupaj, ko imamo skupen cilj, raste medsebojno spoštovanje in se razvija potrpežljivost.

Škofje spominjajo na besede papeža Frančiška, da se lahko rešimo samo skupaj, in to sporočilo Evropa po njihovem mnenju zelo potrebuje. Ko hodimo skupaj, ko imamo skupen cilj, raste medsebojno spoštovanje in se razvija potrpežljivost. Kdor je spredaj, spodbuja in se ne vsiljuje. Toda cilj mora biti jasen, trden in lep, torej visok, sposoben očarati, premagati težave in utrujenost ter sprostiti najboljše moči vsakega posameznika. Brez drugega ni ne svobode ne napredka, poudarjajo škofje, kajti vsaka oseba je blaginja za vse: posameznike, družine in države.

Škofje vse državljane Evrope vabijo k skupni hoji: »Naše besede so besede vere in tudi besede pravega razuma: prihajajo iz istega vira, Besede Očeta, Kristusa Gospoda. Kjer je On, tam ni pozabljenih obrobij: tam je mogoče najti Boga, vernike, ljudi dobre volje. Z vami gledamo naprej, daleč naprej, da ne bi izgubili poti in se ne bi ustavili v potokih zgodovine. Skupaj lahko bolje vidimo in ponižno hodimo proti obzorjem svetlobe in miru.«

Bogoslužje s papežem, sprejem pri predsedniku Mattarelli

Evropski škofje so minuli četrtek v sklopu plenarnega zasedanja obhajali slovesno bogoslužje s papežem Frančiškom v vatikanski baziliki sv. Petra, v petek pa jih je v Kvirinalni palači v Rimu v avdienco sprejel italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Novi predsednik želi razširiti mednarodni dialog

Novoizvoljeni predsednik CCEE, nadškof Grusas, je v prvi izjavi za javnost izpostavil potrebo po večji pripravljenosti za medcelinski dialog. V luči koronaepidemije, podnebne krize in vse bolj razširjene revščine je nadškof v Vilni dejal: »Teh izzivov ne moremo obravnavati kot izključno evropskih problemov.« Po njegovih besedah gre za globalna vprašanja, ki jih je treba reševati skupaj z različnimi narodi z vsega sveta.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh