Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajanje 50-letnice Sveta evropskih škofovskih konferenc

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 09. 2021 / 11:04
Oznake: Papež, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2021 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajanje 50-letnice Sveta evropskih škofovskih konferenc
Evropski škofje so se zbrali v Rimu. FOTO: Vatican Media

Obhajanje 50-letnice Sveta evropskih škofovskih konferenc

Papež Frančišek je ob začetku plenarnega zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki praznuje 50-letnico delovanja, škofe v homiliji povabil naj razmislijo o treh ključnih poudarkih: premisliti, obnoviti in videti.

Srečanja, ki bo trajalo do nedelje, se udeležuje tudi predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Premisliti

Papež je spomnil na besede starozaveznega preroka Ageja, ki je dvakrat dejal: »Razmislite o svojih poteh!« (Ag, 1: 5.7). Papež je dejal, da nas te besede postavljajo pred izziv, saj v današnji Evropi »lahko pridemo v skušnjavo, da bi ostali udobno nameščeni v svojih strukturah, domovih in cerkvah, v varnosti, ki jo zagotavljajo naše tradicije, medtem ko se cerkve okoli nas praznijo in je Jezus je vse bolj pozabljen.«

Kot poroča Vatican Media, je papež škofe in vse prisotne prosil, naj razmislijo, zakaj ljudje več ne čutijo lakote in žeje po bogu. To ni zato, ker so zli, je poudaril, ampak zato, ker »ni nikogar, ki bi v njih prebudil lakoto po veri in potešil to žejo v človeškem srcu. Nima smisla soditi tistih, ki ne verjamejo. Ali čutimo zaskrbljenost in sočutje do tistih, ki niso bili veseli srečanja z Jezusom ali so to veselje izgubili?« Po preroku Ageju Gospod prosi svoje ljudstvo, naj razmisli o drugi stvari, in to je dobrodelnost, pravi papež.

Pomanjkanje ljubezni povzroča nesrečo, ker samo ljubezen zadovoljuje človeško srce. Rešitev težav in samovšečnosti je vedno tista, ki je zastonj darila. Ni druge. To je nekaj, o čemer je treba razmišljati. (papež Frančišek)

Obnoviti

»Zgradi mi hišo«, pravi Bog po preroku Ageju, ljudje pa obnavljajo tempelj, je rekel papež. Da bi zgradili in obnovili skupno evropsko hišo, moramo »pustiti za seboj kratkoročno smotrnost in se vrniti k daljnovidni viziji očetov ustanoviteljev, preroški viziji celote«, je dejal. Začeti je treba pri temeljih, iz žive tradicije Cerkve, ki temelji na »bistvenem, dobri novici, bližini in pričevanju. Iz njenih temeljev moramo vsakič znova zgraditi Cerkev v trenutnem času in prostoru, ta gradnja pa naj izhaja iz čaščenja Boga in ljubezni do bližnjega in ne iz naših lastnih predstav.«

Obnova mora potekati v enotnosti, je dejal in dodal, da obnova pomeni postati tkalci enotnosti na vseh ravneh.

Videti

»Če bomo na ta način obnavljali Cerkev, bomo našim bratom in sestram omogočili videti. Toliko ljudi v Evropi vidi vero kot ostanek preteklosti,« pravi Sveti oče. To je zato, ker v svojem življenju niso videli Jezusa pri delu, je pojasnil.

Ne bodo prepoznali Tistega, ki ljubi vsako svojo ovco, jih kliče po imenu in jih nosi na svojih ramenih. Ne bodo videli tistega, čigar neverjetno strast pridigamo. Ker to je strast, strast do človeštva. (papež Frančišek)

Ta božanska, usmiljena in silna ljubezen, »sama po sebi večna novost evangelija, ki od nas, dragi bratje, zahteva modre in drzne odločitve, ki naj bodo v duhu ljubezni, s katero nas je Kristus odrešil«, je zaključil papež Frančišek.



Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh