Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti teden v Jeruzalemu že v polnem teku

Objava: 19. 04. 2011 / 09:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti teden v Jeruzalemu že v polnem teku

Procesije s palmovimi vejicami na cvetno nedeljo se je udeležilo okoli deset tisoč vernikov.

Z veliko procesijo na cvetno nedeljo so se pred dvema dnevoma v Jeruzalemu pričele slovesnosti t.i. 'svetega tedna'. Pri poletnih temperaturah je na tisoče kristjanov prehodilo pot preko Oljske gore do cerkve sv. Ane v starem delu mesta. Policisti so število obiskovalcev ocenili na deset tisoč. Procesijo so ves čas nadzorovale izraelske varnostne sile. Poleg domačih župljanov in številnih mednarodnih romarskih skupin sta se je udeležila tudi vatikanski veleposlanik v Izraelu, nadškof Antonio Franco, in frančiškanski kustos Pierbattista Pizzaballa.

Procesija na cvetno nedeljo je spomin na Jezusov prihod v Jeruzalem pred njegovim križanjem. Za romarje predstavlja vrhunec svetega tedna v Jeruzalemu. Na začetku procesije verniki po stari tradiciji najprej počastijo kamen, na katerega naj bi stopil Jezus, da je lahko zajahal osla.

Na veliki četrtek bo sledilo obredno umivanje nog, procesija k zadnji večerji na goro Sion in nočno molitveno bdenje v vrtu Getsemani. Na veliki petek se kristjani vseh veroizpovedi z velikimi lesenimi križi v Jezusov spomin podajo na križev pot po Via Dolorosa, katoličani pa bdenje zaključijo v zgodnjih jutranjih urah na veliko soboto.

Slovesnosti in obrede Jezusovega trpljenja in vstajenja v letošnjem letu kristjani vzhodnega in zahodnega obreda obhajajo istočasno. V velikem tednu bodo praznik pashe obhajali tudi judje, zato v teh dneh v Jeruzalemu pričakujejo še večji naval turistov in romarjev. Izraelski urad za turizem računa na okoli sto tisoč obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh