Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Urh pri Sostrem: molitvena ura za mir Duh Assisija

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 28. 10. 2022 / 08:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2022 / 08:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Urh pri Sostrem: molitvena ura za mir Duh Assisija
Molivci Duha Assisija pred cerkvijo sv. Urha pri Sostrem. FOTO: Ivo Žajdela

Sveti Urh pri Sostrem: molitvena ura za mir Duh Assisija

Na Svetem Urhu pri Sostrem je bila v četrtek, 27. oktobra, molitvena ura za mir.

Vsako leto 27. oktobra svetovno gibanje Duh Assisija pripravlja molitveno uro v spomin na svetovni dan molitve za mir, ko je v Frančiškovem mestu Assisi 27. oktobra 1986 svoj pečat vtisnil papež sv. Janez Pavel II.

Tedaj je papež Janez Pavel II. povabil predstavnike svetovnih verstev v Assisi, da bi v mestu velikega svetnika skupaj molili za mir.

O duhu Assisija je pisal p. Janez Šamperl v istoimenski knjigi, ki je izšla pri založbi Družina.

Molivci Duha Assisija na cesti do cerkve sv. Urha pri Sostrem. FOTO: Ivo Žajdela

Molimo za mir v Duhu Assisija

V Sloveniji že od začetka uresničujemo to naročilo na različnih mestih ter skupaj z mnogimi verniki in škofi molimo za mir v Duhu Assisija. Eno takih je Sveti Urh v župniji sv. Lenarta v Sostrem.

Tako so se bratje minoriti in nekateri drugi redovniki skupaj z verniki tudi letos, v četrtek, 27. oktobra, zbrali k molitvi za mir.

Začeli so na križišču Dobrunjske ceste in Ceste na Urh v Sostrem ter ob molitvi Frančiškovega oziroma serafinskega rožnega venca poromali do cerkve na Svetem Urhu.

Somaševanje v cerkvi sv. Urha pri Sostrem. FOTO: Ivo Žajdela

Danes bi zelo rabili takšne može, kot je bil papež sv. Janez Pavel II.

Tam je sledila maša, ki jo je daroval p. Vladimir Rufin Predikaka. V nagovoru je dejal, da duh Assisija pomeni mir in da bi danes zelo rabili takšne može, kot je bil papež sv. Janez Pavel II., da bi dajali pobudo za končanje bratomorne vojne v Ukrajini, pa tudi, da bi v svetu zavladal mir.

»Duh Assisija ni nič drugega kakor duh sv. Frančiška, ki se razširja iz njegovega rojstnega mesta, se odraža kot način življenja ter je spodbuda in prerokba za naš čas.

Duh Assisija je zaobjet v Frančiškovem pozdravu mir in dobro. Prav tako je duh Assisija notranje duhovno razpoloženje in prepričanje, ki je živelo v sv. Frančišku in sv. Klari.«

Maša v cerkvi sv. Urha pri Sostrem. FOTO: Ivo Žajdela

Mir nam mora biti življenjska drža

»Duh Assisija je ideal in teorija, ki ni samo zveza dveh besed, pač pa konkretno zgodovinsko uresničenje evangelijskega ideala, ki ga je sv. Frančišek zapisal na začetku vodila: 'bratje naj živijo evangelij'.

Mir nam mora biti življenjska drža, ki nam vedno znova v naše življenje prižiga ogenj luči, ki zaobjema usmiljenje, hvaležnost, mir, pravičnost, solidarnost, delitev dobrin, odpuščanje in spravo,« je še dejal p. Vladimir Rufin Predikaka.

Mašo je daroval p. Vladimir Rufin Predikaka. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Duh Assisija
Pričevanja
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh