Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetloba in tema, sebičnost in ljubezen

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 12. 2017 / 15:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2018 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetloba in tema, sebičnost in ljubezen

Svetloba in tema, sebičnost in ljubezen

Pri Založbi Družina je izšla nova pesniška zbirka našega sodelavca, Jožefa Pavliča.

Pri Založbi Družina je izšla nova pesniška zbirka našega sodelavca, Jožefa Pavliča. V Galeriji Družina smo jo na pot skupaj z avtorjem v četrtek, 30. novembra pospremili njegovi sodelavci, družinski člani in prijatelji. Dogodek je povezovala Manica Ferenc.



Navdih iz domovine in (človeške) narave

Pesniška zbirka Vodoravnice in navpičnice razodeva avtorjevo neuničljivo hrepenenje po Bogu, ljubezen do človeka in silno spoštovanje narave, ki je odsev večne Lepote, Boga samega. Jožef Pavlič je urednik pri tedniku Družina, avtor več knjig in brošur, s prispevki pa sodeluje v različnih revijah in publikacijah.



Posebej je Jožefa Pavliča predstavil njegov bratranec, pisec spremne besede in župnik Maks Ipavec. »V svetlobo, senco in temo zazrti pesnik komendskih in cerkljanskih gozdov, travnikov, polj, potokov in rek ter mlakuž se rad zateka k nesmrtni in vedno žuboreči Pšati. Ta očarljiva reka naju je povezovala v otroštvu in mladosti, ki sva jo skupaj doživljala s svojimi vrstniki, ko smo se igrali in rajali pod kozolci, v skednjih ali v gozdu ob lahno šumeči Pšati.«

Pesem Slovenija 2017 pa razodeva Pavličevo ljubezen do domovine, za katero mu ni vseeno. V pesniški zbirki Vodoravnice in navpičnice pa se dotakne tudi dveh nasprotujočih, a temeljnih silnic človeškega življenja: sebičnosti in ljubezni.

Presenečenje sodelavk



Direktor Družine in urednik knjižnega programa Tone Rode, ki je izmed 150 predlaganih pesmi izbral 52, je spregovoril o zbirki in prebral pesem Zamegljenost sveta ob Pšati, ki ga je posebej nagovorila. Z branjem pesmi so Pavliča presenetile sodelavke Manica Ferenc, Barbara Kastelec in Ana Pavlek. Nekaj jih je prebral tudi avtor sam, med drugim tudi ljubezensko, Natrgal ti bom rož, posvečeno seveda njegovi ženi Marti, v kateri se ji opravičuje za odsotnost zaradi novinarskega dela, ki zahteva veliko časa zunaj doma in pisanja v miru.



Vodoravnice in navpičnice so tretja pesniška zbirka Jožefa Pavliča, po zbirkah Nikoli brez upanja in Živim.

Fotografije: Tatjana Splichal

Video predstavitve pesniške zbirke:










Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh