Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetlobna gverila v Križevniški cerkvi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 06. 2015 / 09:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetlobna gverila v Križevniški cerkvi

V letu svetlobe se vsak večer v Ljubljani na različnih lokacijah prižgejo luči, ki razsvetlijo temo in postavijo na preizkušnjo gledalčevo percepcijo.

V mednarodnem letu svetlobe in z njo povezanih tehnologij se vsak večer v Ljubljani na različnih lokacijah prižgejo luči, ki razsvetlijo temo in postavijo na preizkušnjo gledalčevo percepcijo. Gre za program Svetlobna gverila, ki je del mednarodnega projekta Spectrum 14|15. Svetlobni instalaciji sta ogled tudi v Križevniški cerkvi in vrtu ob njej.

Že na vrtu ob Križevniški cerkvi lahko vidite senčno-svetlobno igro treh primarnih barv: rdeče, zelene in modre. »Motivi figur in ekspresivna risba v povezavi s svetlobo ustvarjajo podlago za senčni vrt, ki naseljuje obstoječega. Združitev obeh rezultira v osupljivi vizualni izkušnji, ujeti v neskončno barvno zanko in številne sence, ki ustvarjajo večplasten prostorski ambient,« so zapisal ob predstavitvi na spletni strani projekta Svetlobna gverila. Poetično svetlobno instalacijo Senčni vrt je ustvarila ilustratorka in oblikovalka Mina Fina.

Igro svetlobe in teme v Križevniški cerkvi spremljajo orgle. Posebno svetlobno inštalacijo Interferenca valovanja je ustvaril kanadski umetnik Robyn Moody. Sestavljajo jo »elektromagnetna valovanja, od nizkih radijskih valov do visokih frekvenc gama žarkov. Tudi vidna svetloba je del valovanja, vendar se njena frekvenca loči od ostalih.« Z očmi zaznavamo določen spekter frekvenc, za druge potrebujemo naprave (npr. radijskega valovanja ne vidimo). Avtor želi pokazati, da če nečesa ne vidimo ali se ne zavedamo, še ne pomeni, da ne obstaja, hkrati pa se lahko hitro pustimo prepričati nekim neresničnim prikazovanjem in govoricam. »Ljudje se navdušujejo nad idejami iz (igranih) filmov in jih, kljub temu da ne gre za dokumentarce, prevzemajo kot resnico, dano dejstvo. Tovrstna praksa ne velja le za neškodljivo valovanje, pač pa se prenaša na medicinsko znanost, iniciative za izboljšanje javnega zdravstva …«

Instalacija je na ogled do 20. junija 2015.

Ob tem spomnimo še na zanimivost: prav v mednarodnem letu svetlobe in z njo povezanih tehnologij, ki ga je razglasila Generalna skupščina ZN na svojem 68. zasedanju, 20. decembra 2013, si je novi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cviklza škofovsko geslo izbral stavek iz pisma sv. Pavla Korinčanom: Iz teme bo zasvetila luč.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh