Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetopisemski maraton je pred vrati: »Gospod, preizkusil si me in me poznaš«

Za vas piše:
Tanja Povšnar Vrečar
Objava: 16. 01. 2024 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetopisemski maraton je pred vrati: »Gospod, preizkusil si me in me poznaš«
Sveto pismo, Knjiga vseh knjig. FOTO: Tatjana Splichal

Svetopisemski maraton je pred vrati: »Gospod, preizkusil si me in me poznaš«

Poznate Svetopisemski maraton ali prvič slišite zanj? Letošnji bo potekal od sobote, 20. januarja, do četrtka, 25. januarja, in sicer pod geslom iz Psalma 139 »Gospod, preizkusil si me in me poznaš«.

Svetopisemski maraton je izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma, 24 ur na dan. Tu ne gre za tekmovanje v hitrem branju Svetega pisma, pač pa je prebiranje Božje besede in hkrati tudi molitev za bralca in poslušalce. Beseda “maraton” nakazuje, da gre za vztrajanje, saj ob Božji besedi bedimo teden dni, podnevi in ponoči. Na Svetopisemskem maratonu se srečujemo kristjani različnih veroizpovedi. V veselje nam je to dolgoletno sodelovanje, ki traja že 16 let.

Sveti duh vedno izbere prikladen del, ki nas nagovori

Najbolj znano je osrednje branje Svetega pisma, kjer se zvrsti vsako uro druga skupina bralcev in se prebere celotno Sveto pismo. Mnogi smo se branja že udeležili, v živo (pred korono) ali po Zoomu (zadnja leta), in vemo, da Sveti duh zmeraj izbere prikladen del Svetega pisma, ki nas nagovori v trenutni situaciji.

Bog pozna našo dušo, namene in mišljenje

Kdaj bo maraton potekal? Tokrat se bo Svetopisemski maraton odvijal od sobote, 20. januarja, do četrtka, 25. januarja 2024. Letošnje geslo je iz Psalma 139 »Gospod, preizkusil si me in me poznaš«. Bog pozna našo dušo, naše namene, naše mišljenje. On nas pozna do obisti. Od nas je odvisno, ali Mu zaupamo. Kako se bomo odzvali ob preizkušnji? Nas bodo težki trenutki »povozili«? Ali bomo z vero prebrodili temne trenutke in se okrepili v duhu? Svetopisemski maraton nas zbira okoli Knjige knjig, ki nas opogumlja za življenje v duhu krščanskih vrednot, kot posameznike, kot družino, župnijo in širše.

Kako se udeležiti maratona? 

Svetopisemski maraton ponuja različne oblike programa, ki so prilagojene udeležencem. Osrednjeslovensko branje, ki poteka po Zoomu, je najbolj primerno za odrasle. Na spletni strani maratona je na voljo prijavni obrazec. Vabljeni, da si skupaj s svojo skupinico rezervirate uro branja.

Več informacij o programu, mini maratonih in prijavah na branje na spletni povezavi: www.svetopisemskimaraton.si

Bi radi brali v živo?

Če imate raje branje v živo, se ponuja možnost organizacije ali udeležbe na lokalnem mini maratonu. Na spletni strani Svetopisemskega maratona so objavljena gradiva za različne mini maratone: mini maraton v cerkveni skupnosti, družinski mini maraton, zakonski, veroučni, mini maraton v bolnišnicah.

Mini maraton je namenjen lokalnim skupinam oziroma župnijam, da za uro ali dve, morda tudi cel dan, združi moči in organizira branje Božje besede na svoji lokaciji. Gradiva in navodila, ki so na voljo, pomagajo pri izvedbi takega dogodka.

Družinski mini maraton mamam in očetom predlaga, da se vsaj en večer v tednu trajanja maratona, skupaj z otroki zberejo okoli družinske mize, preberejo svetopisemsko zgodbo in se pogovorijo o kratkih vprašanjih, ki so navedena v gradivu. Tak mini maraton spodbuja branje Božje besede doma, pogovor o verskih tematikah, vzgojo za krščanske vrednote in krepi družinsko povezanost. Na zgoraj omenjeni spletni strani so pripravljena gradiva za tisti mini maraton, ki vas zanima.

Bogat spremljevalni program 

Pester spremljevalni program kar vabi k udeležbi. Poleg branja Svetega pisma organiziramo tudi spremljevalni program. Letošnji vzporedni dogodki vabijo k izkušnji živeti Sveto pismo v vsakdanjem življenju. Kaj mi pomeni Božja beseda? Kako jo živim, kako jo uresničujem vsak dan? Kako je uporabna v težkih trenutkih? Različne skupine bodo predstavile programe, ki vam izkustveno pomagajo Besede spraviti v dejanja. Pridružite se na daljavo skupinam Ecclesia, Zdravilna beseda, Beseda življenja, mladinski in otroški program. Enega izmed večerov bomo namenili tudi predavanju, kako ne brati Svetega pisma.

Začetek v soboto

Zelo zanimiva bosta tudi otvoritveni in zaključni dogodek s pričevanji. V soboto, 20. januarja, ob 19. uri, vabljeni v Šenčur, kjer bo gostoval Matic Vidic, pripadnik Vojaškega vikariata in človekoljub, ki pomaga Romom. Zaključni dogodek bo prek spleta v četrtek, 25. januarja, ob 18. uri. Nena Dautanac, motivacijska govornica, verjame, da je Božji načrt mogočen in modro vodi naša življenja čez strme gore in prepade. Prisluhnili bomo njenemu pričevanju z naslovom Preizkušnje, težave in vera.

Bog nas kliče na različne načine, da se Mu odzovemo. Prisrčno vabljeni, da se pridružite maratonski ekipi pri branju ali na katerem izmed dogodkov.


Nalaganje
Nazaj na vrh