Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Svetost ni zgolj privilegij izbranih'

Objava: 14. 04. 2011 / 09:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Svetost ni zgolj privilegij izbranih'

Papež je med včerajšnjo splošno avdienco zaključil serijo katehez o velikih svetnikih.

Svetost po besedah papeža Benedikta XVI. ni zgolj privilegij majhne skupine izbrancev. Svetnik lahko postane vsakdo, ki ostane povezan z Jezusom, je sveti oče pojasnil v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco. Benedikt XVI. je pri tem opozoril na lastne izkušnje, po katerih bistvene osebe v njegovem življenju sploh niso bile 'veliki svetniki'. Pogosto so bili to 'običajni ljudje brez kakršnih koli herojskih lastnosti', ki pa so vsak dan izžarevali neskončno dobroto.

'Svetost je v tem, da smo čim bolj podobni Kristusu, da njegovo držo, misli in dejanja prenašamo v svoje življenje,' je poudaril Benedikt XVI. pred več desettisočglavo množico vernikov, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Svetost namreč ni nič drugega kot ljubezen do Boga in do ljudi. Če redno poslušamo Božjo besedo in prejemamo zakramente, potem to ljubezen nenehno spodbujamo. Z Božjo pomočjo nam lahko uspe, da kljub svoji šibkosti in omejitvam živimo po zgledu, kakršnega nam je dal Jezus Kristus, kar nam dokazuje tudi velika množica svetnikov.

Z včerajšnjim nagovorom je Benedikt XVI. zaključil serijo katehez o velikih svetnikih, s katero je pričel pred približno dvema letoma. Kot zadnjo svetnico je minulo sredo predstavil francosko karmeličanko sveto Terezijo iz Lisieuxja(1873-1897).

Papež je ob koncu včerajšnje avdience poseben pozdrav namenil skupini okoli dvajsetih mladih Nemcev, ki so sodelovali pri nastajanju katekizma za mlade z naslovom YouCat. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, pa se je splošne avdience udeležila tudi skupina slovenskih romarjev. Med pozdravi v različnih jezikih jih je Benedikt XVI. takole nagovoril: »Lepo pozdravljam vernike iz Celja v Sloveniji! Prav malo še manjka do velikonočnih praznikov. To vaše romanje naj vam pomaga, da se boste nanje lepo pripravili: naj premišljevanje Jezusovega trpljenja in vstajenja v vas okrepi vero, upanje in ljubezen, da se boste po zgledu svetih apostolov Petra in Pavla tudi vi povsem izročili večno živemu Gospodu. Pri tem vašem prizadevanju naj vas spremlja moj blagoslov!«

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh