Zapri
Iskanje

Svetovni dan duševnega zdravja 2020

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 09. 10. 2020 / 14:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2020 / 06:36
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Svetovni dan duševnega zdravja 2020

Svetovni dan duševnega zdravja 2020
10. oktobra obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja.

FOTO: Pexels.

Namen Svetovnega dneva duševnega zdravja je ozaveščati in izobraževati ljudi o duševnih boleznih in pomenu duševnega zdravja za vsakega posameznika.

Letošnji svetovni dan duševnega zdravja obeležujemo v času, ki je za vse nas precej zahteven. Znašli smo se v primežu koronavirusa in naše vsakdanje življenje se je zelo spremenilo. Koronavirus je močno zarezal na vsa področja našega življenja, vse bolj pa se kažejo tudi posledice, ki jih »nova realnost« pušča na duševnem zdravju ljudi.

Dnevi negotovosti, ki smo jih doživljali med pandemijo, so vplivali na duševno zdravje skorajda vsega človeštva. Pojavljali so se občutki tesnobe, strahu in žalosti. Povečale so se stiske med vsemi generacijami, tako mlajšimi kot starejšimi.

V različnih društvih in organizacijah se zavedajo, da se je potreba po skrbi za duševno zdravje in psihosocialni podpori v teh mesecih še bolj povečala. Zato ravno Svetovni dan duševnega zdravja predstavlja priložnost za ozaveščanje o pomenu, izzivih, pa tudi pomanjkljivostih na področju duševnega zdravja.

Skrb za duševno zdravje je izrednega pomena

Združenje Ozara (Nacionalno združenje za kakovost življenja) se pridružuje številnim organizacijam, ki bodo ta dan opozarjale na pomen boljše dostopnosti do storitev s področja duševnega zdravja za vsakogar.

V združenju bodo »v kratkem predstavili aplikacijo za pametne naprave, namenjeno vsem, ki se soočajo z depresivnimi simptomi in tesnobnostjo ter iščejo poti za izboljšanje lastnega duševnega zdravja. S pomočjo aplikacije bodo lahko njeni uporabniki opravili samooceno svojega duševnega stanja in lažje prepoznali znake, ki bi lahko nakazovali na depresivna oziroma anksiozna vedenja ter tako hitreje poiskali strokovno pomoč«.

Pri združenju napovedujejo tudi »izdajo knjižice o depresiji. Knjižica, ki bo na voljo povsem brezplačno, bo vsebovala veliko konkretnih nasvetov in praktičnih vaj, ki bodo osebam z depresijo pomagali razumeti ozadje njihovih težav ter pripomogli k njihovem reševanju,« so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga lahko v celoti prebere na njihovi spletni strani.

Naj bo vsak dan v letu, ne samo 10. oktober, priložnost, da smo pozorni drug do drugega ter da poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje naših bližnjih.


Preberite še:
- Mednarodni teden otroka

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Filozofija in esejistika
5,00€ Poglej izdelek: Potovanje duše k Bogu
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close