Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan hrane: ZN pozivajo k ukrepanju proti lakoti in podnebnim spremembam

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 16. 10. 2021 / 12:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2021 / 12:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Svetovni dan hrane: ZN pozivajo k ukrepanju proti lakoti in podnebnim spremembam

Svetovni dan hrane: ZN pozivajo k ukrepanju proti lakoti in podnebnim spremembam
Letošnji svetovni dan hrane obhajamo pod geslom »Naša dejanja so naša prihodnost« FOTO: Tatjana Splichal
16. oktobra obhajamo svetovni dan hrane, ki ga vsako leto obeležujemo ob obletnici ustanovitve Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Omenjena organizacija je osrednji dogodek ob letošnjem svetovnem dnevu v Rimu pripravila včeraj, poroča STA, danes pa svetovni dan hrane obeležujejo tudi na razstavi Expo v Dubaju.

Letošnji svetovni dan hrane obhajamo pod geslom Naša dejanja so naša prihodnost - Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje. Namen letošnjega svetovnega dne hrane je opozoriti svetovno javnost na vpliv koronaepidemije na kmetijske in prehranske sisteme ter na povečane negotovosti pri preskrbi s hrano, na neenakosti in na potrebo po preoblikovanju kmetijsko-živilskih sistemov v dobro ljudi in okolja.

Danes svetovni dan hrane obeležujejo tudi na razstavi Expo v Dubaju.

Združeni narodi so ob današnjem dnevu pozvali k pospešenemu ukrepanju proti lakoti in podnebnim spremembam. Lakota je namreč lani po svetu prizadela 811 milijonov ljudi, čeprav proizvedemo dovolj hrane za vse, kot je opozoril glavni direktor FAO Qu Dongyu.

Po njegovih besedah je to nepredstavljivo in nesprejemljivo, pri tem pa opozarja, da je tveganje lakote največje za mlade, ter da bo v prihodnjih letih v boju proti lakoti in revščini treba ublažiti tudi podnebne spremembe. Izrazil je zahtevo, da bi morala svetovna proizvodnja hrane postati učinkovitejša in bolj trajnostna, saj podatki kažejo, da se 14 odstotkov hrane izgubi, 17 odstotkov pa zavrže.

Po podatkih FAO se 14 odstotkov hrane izgubi, 17 odstotkov pa zavrže.

Svetovne razmere na področju prehrane je močno poslabšala tudi epidemija koronavirusne bolezni: po besedah glavnega tajnika Združenih narodov Antonia Guterresa si kar 3 milijarde ljudi ne morejo privoščiti zdrave hrane. Guterres opozarja, da »način, kako proizvajamo, porabljamo in razsipavamo s hrano, močno obremenjuje naš planet«. Moč, da dosežemo spremembe, je v naših rokah, je prepričan glavni tajnik ZN.

Nalaganje
Nazaj na vrh