Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 10. 2021 / 07:19
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 07:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«

»Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«
Letošnji svetovni dan kmetic poteka pod sloganom »Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«. FOTO: Tatjana Splichal
Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic. V Sloveniji so kmetice združene pod okriljem Zveze kmetic Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1995 v Gornji Radgoni. Vanjo je vključenih prek 6500 članic.

Kljub zmožnosti planeta, da vsem zagotovi zadostno in dobro hrano, vse več ljudi ne dobi dovolj hrane. Pandemija covida-19 je skupaj s podnebnimi in okoljskimi krizami še poslabšala negotovost preskrbe s hrano v mnogih delih sveta, ob današnjem dnevu sporočajo s kmetijskega ministrstva.

Povečuje se vodstvena vloga žensk

Tudi v Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo. Pri nas namreč delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih znaša 46 %, kar je višje od povprečja EU, kjer ta delež znaša 42 %. Pri nas je že 29 % žensk nosilk kmetijskega gospodarstva, s čimer se povečuje njihova vodstvena vloga, kar je tudi sporočilo letošnjega obeleževanja svetovnega dneva kmetic.

Po podatkih OZN kar ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju.

Skrbijo tudi za starejše in bolne

Kmečke ženske imajo pomembno vlogo v kmetijstvu, prehranski varnosti in prehrani, upravljanju z zemljišči in naravnimi viri ter v podeželskih podjetjih. "Večina žensk na podeželju je aktivno vključena v kmetijska in gospodinjska opravila ter mnogotere druge aktivnosti, s katerimi svojim družinam zagotavljajo vsakodnevno preživetje. Poleg tega pa se soočajo še z izzivi oskrbe starejših in bolnih," poudarjajo na ministrstvu.

Hrana je resda od Gospoda, vendar želi, da smo hvaležni tudi tistim, po katerih nam jo daje. Nikar ne bodimo v tem površni. (sv. Terezija Avilska)

Svet za ženske na podeželju

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v zavedanju specifičnega socialnega položaja predvsem kmečkih žensk ustanovilo Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. "Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, daje strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju te problematike širši javnosti ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju."Nalaganje
Nazaj na vrh