Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 10. 2021 / 07:19
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«
Letošnji svetovni dan kmetic poteka pod sloganom »Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«. FOTO: Tatjana Splichal

»Podeželske ženske pridelujejo dobro hrano za vse«

Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic. V Sloveniji so kmetice združene pod okriljem Zveze kmetic Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1995 v Gornji Radgoni. Vanjo je vključenih prek 6500 članic.

Kljub zmožnosti planeta, da vsem zagotovi zadostno in dobro hrano, vse več ljudi ne dobi dovolj hrane. Pandemija covida-19 je skupaj s podnebnimi in okoljskimi krizami še poslabšala negotovost preskrbe s hrano v mnogih delih sveta, ob današnjem dnevu sporočajo s kmetijskega ministrstva.

Povečuje se vodstvena vloga žensk

Tudi v Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo. Pri nas namreč delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih znaša 46 %, kar je višje od povprečja EU, kjer ta delež znaša 42 %. Pri nas je že 29 % žensk nosilk kmetijskega gospodarstva, s čimer se povečuje njihova vodstvena vloga, kar je tudi sporočilo letošnjega obeleževanja svetovnega dneva kmetic.

Po podatkih OZN kar ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju.

Skrbijo tudi za starejše in bolne

Kmečke ženske imajo pomembno vlogo v kmetijstvu, prehranski varnosti in prehrani, upravljanju z zemljišči in naravnimi viri ter v podeželskih podjetjih. "Večina žensk na podeželju je aktivno vključena v kmetijska in gospodinjska opravila ter mnogotere druge aktivnosti, s katerimi svojim družinam zagotavljajo vsakodnevno preživetje. Poleg tega pa se soočajo še z izzivi oskrbe starejših in bolnih," poudarjajo na ministrstvu.

Hrana je resda od Gospoda, vendar želi, da smo hvaležni tudi tistim, po katerih nam jo daje. Nikar ne bodimo v tem površni. (sv. Terezija Avilska)

Svet za ženske na podeželju

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v zavedanju specifičnega socialnega položaja predvsem kmečkih žensk ustanovilo Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. "Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, daje strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju te problematike širši javnosti ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju."



Nalaganje
Nazaj na vrh