Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kočevju projekt Karitas za Razvoj ženskega podjetništva v Srbiji

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 04. 09. 2021 / 12:42
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2021 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kočevju projekt Karitas za Razvoj ženskega podjetništva v Srbiji
Utrinek z današnje tržnice v Kočevju, kjer so se udeleženke predstavile s svojimi izdelki. FOTO: Jana Lampe

V Kočevju projekt Karitas za Razvoj ženskega podjetništva v Srbiji

V sklopu projekta »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji« od 3. do 5. septembra v občinah Kočevje in Razkrižje poteka študijski obisk za ženske iz Srbije, predstavnike občin Knjaževac, Aleksinac in Ražanj ter sodelavcev Caritas iz Srbije.

Projekt v letih 2020 do 2022 izvaja Slovenska karitas v partnerstvu s Caritas Beograjske nadbiskupije in jo sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Partnerja v projektu sta tudi slovenski občini Kočevje in Razkrižje. Projekt dodatno zanimanje vzbuja v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU, pri katerem so prioritetne oči med drugim uprte tudi v Zahodni Balkan.

Ozadje projekta

V podeželskih občinah jugovzhodne Srbije, kjer primanjkuje zaposlitev, se ljudje večinoma preživljajo s kmetijstvom, pri čemer so v najslabšem položaju ženske z nizko izobrazbo, malo premoženja in skromnim dohodkom. Cilj projekta je omogočiti večji zaslužek 60 ženskam občin Aleksinac, Ražanj, Knajževac, ki predelujejo sadje in zelenjavo. V okviru projekta bodo potekale aktivnosti za profesionalizacijo njihove predelave in prodaje domače hrane, kar bo vključevalo usposabljanja o trženju in tehnoloških postopkih, zagotavljanje zmogljivosti, certifikacija izdelkov, vzpostavitev blagovne znamke in pomoč pri dostopu do trga.

Gostje iz Srbije in partnerji iz Slovenije. FOTO: Jana Lampe

Slovensko podjetje Talisman d. o. o. bo zanje razvilo inovativni stroj v obliki in-kind prispevka v vrednosti 8.400 evrov, ki bo ženskam v pomoč pri pridelavi, predstavniki naših občin Kočevje in Razkrižje pa v okviru projekta nudijo svoje izkušnje in podporo podjetništvu na podeželju z lokalnimi političnimi določevalci Srbije.

Pester program

Gostje in goste so včeraj ob pričetku programa pozdravili dr. Robert Kokalj veleposlanik in vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč v Ministrstvu za zunanje zadeve RS in generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič, Jana Lampe, vodje mednarodne pomoči pri Slovenski Karitas, župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič ter direktor podjetja Talisman d.o.o., Marjan Juvan, ki je podrobneje predstavil stroj - pasterizator, ki ga bo podjetje izdelalo v sklopu projekta za ženske.

Možnosti za spoznavanje in degustacije vsekakor ne manjka. Na kmetiji Kocjančič in degustaciji sirov. FOTO: Jana Lampe

Udeleženke so obiskale kmetijo Kocjančič v Gotenici, ki izdeluje jogurte in sire, sledilo je srečanje z Ljubo Štefanič in ogled zeliščnega vrta z drevesnico. Udeleženke so izkazale izredno zanimanje, primerjale so tukajšnje stanje z njihovimi domačimi razmerami ter spoznale novosti, ki jih bodo lahko s pridom uporabile pri njihovem delu na kmetijah v Srbiji. Pri tem bodo po njihovih besedah začele z bezgovim sirupom po recepturi gospe Ljube. Uživale so tudi ob predstavitvi Zadruge Zakladi Kočevske.

Današji dan udeleženke preživljajo na tržnici v Kočevju, kjer bodo z degustacijo predstavile proizvode lastne izdelave – ajvarje, vložene paprike, marmelade, sokove. Utrip veselega in sončnega dne si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Boljši izdelki, boljše življenje

Do sedaj so sodelujoče v projektu že sodelovale pri teoretičnih in praktičnih usposabljanjih glede postopkih predelave sadja in zelenjave, pridobile bodo priročnik o tehnoloških postopkih, certifikaciji njihovih izdelkov glede kakovosti, se udeležile usposabljanja o e-trženju, finančni pismenosti in pravnih okvirih.

Srečanje z Ljubo Štefanič FOTO: Jana Lampe

Potekala je tudi že priprava in izvedba nagradnega natečaja za pridobitev materiala za gradnjo ali obnovo ustreznih prostorov, priprava nalepk z blagovnimi znamkami za embalažo in promocijskih gradiv, razdelitev embalaže za izdelke, najbolj ranljivim družinam, ki so bile prizadete ov COVID-19 v občinah Ražanj in Aleksinec pa so razdelili 150 paketov pomoči s hrano in higienskimi pripomočki.

Koordinator projekta Caritas za razvoj podjetništva v JV Srbiji je povedal, da večina udeleženk projekta vse od zgodnje mladosti sploh ni zapustila Srbije, zato so se prihoda v Slovenijo in širjenja obzorij neizmerno veselile, ob obisku pa navdušeno srkale znanje. JV del Srbije je tako v ekonomskem kot socialnem smislu najslabše razvit, zato projekt k kvaliteti življenj pripomore na več področjih. 

Ženske pridobijo z mentorstvom in izobraževanjem, gredo v korak s tehnologijo proizvodnje hrane, pridobijo na socialnih stikih in razumejo, da ima to, kar počnejo, vrednost. Pridobijo tudi na zadovoljstvu, večja je njihova emancipacija. Projekt spodbuja podjetniške veščine, veča konkurenčnost in kvaliteto proizvodov in posledično tudi prihodke gospodinjstva udeleženke.

Dodatno znanje se odraža na izboljšani kakovosti izdelkov, ki jih udeleženke izdelujejo. Izkazalo se je, da so tudi pri tradicionalnih recepturah napake in nepravilni pristopi ter tehnične podrobnosti, ki jih je bilo potrebno izboljšati. Je pa k prodaji njihovih izdelkov pripomogla tudi epidemija koronavirusa, saj je zaradi nje narasla prodaja prek spleta.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh