Zapri
Iskanje

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 11. 2021 / 11:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2021 / 12:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč [VIDEO]

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč [VIDEO]
Spominjamo se vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi svojci, prijatelji, sodelavci in znanci. FOTO: Tatjana Splichal
Tretjo novembrsko nedeljo že tradicionalno obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ko se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi svojci, prijatelji, sodelavci in znanci.

Slovenija letos pod sloganom »Spominjajmo se, pomagajmo in ukrepajmo za območja umirjenega prometa« ta dan obeležuje že petnajstič. Letošnji slogan izpostavlja zlasti občutek, skrb in soustvarjanje pogojev za najranljivejše udeležence v prometu ter podčrtuje, naj ima zdravje in življenje otrok, starejših, invalidov, pešcev in kolesarjev prednost pred vozili na za to urejenih in varnih površinah.

Včeraj osrednja prireditev

V Sloveniji za obeležitev dneva skrbi Zavod Varna pot, nevladna organizacija, ki že od leta 2007 v svojem osnovnem poslanstvu združuje posameznike, ki so jih posledice prometnih nesreč najhuje prizadele. Osrednja prireditev je bila včeraj popoldne v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani z nagovorom župana Zorana Jankovića in videonagovorom Jeana Todta, posebnega odposlanca ZN za varnost cestnega prometa.


Glavni vzrok smrti mladih med 5. in 29. letom starosti

»Vsako leto po svetu v prometnih nesrečah umre 1,4 milijona ljudi. To je glavni vzrok smrti mladih med 5. in 29. letom starosti, kar 90 % nesreč pa se zgodi v državah z nizkimi in srednjimi dogodki. To je svetovna pandemija. Začenjamo drugo desetletje naših ukrepov za varnost v cestnem prometu. Pozivam vse državljane, podjetja in vlade, naj prevzamejo upravičeno odgovornost in zagotovijo varnost na cestah,« je poudaril Jean Todt in dodal: »Na ta dan se ne spominjamo le tistih, ki smo jih izgubili, da bi počastili njihova življenja, temveč je to tudi priložnost, da se ozremo v prihodnost in uvedemo konkretne ukrepe za dokončno 'Vizijo Nič'. Močno si prizadevam za uresničitev teh ukrepov in upam, da boste enako storili tudi vi.«

Pobudo pozdravlja tudi nadškof Zore

Pobudo Zavoda Varna pot, ki nas vabi, naj ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč premislimo in pretehtamo svoje obnašanje v prometu, podpira tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore. »Veliko je dejavnikov, ki sodelujejo pri zagotavljanju varnosti v prometu. Ceste so vedno boljše, avtomobili so vedno bolj izpopolnjeni in v vedno večji meri nadzirajo dogajanje v okolici. Zakonski predpisi se prilagajajo razmeram,« poudarja nadškof Zore.


Več sprejemanja in manj izključevanja

»Ob vsem tem je zadnji in odločilni dejavnik človek, ki upošteva razmere na cesti, cestnoprometne predpise in ostalo. Predvsem pa mora upoštevati, da je samo eden od udeležencev v prometu, in mora zato sodelovati z vsemi drugimi, da bodo vsi varno prišli do cilja. Za to pa potrebujemo stanje duha, v katerem bo več spoštovanja človeka, manj sebičnosti in zagledanosti v zgolj svoje pravice, več sprejemanja in manj izključevanja; v katerem bomo iskali poti drug z drugim in ne drug proti drugemu. Tako se bomo tudi v prometu vedli bolj odgovorno,« je še izpostavil nadškof Zore in dodal: »Kot duhovnik žrtve prometnih nesreč izročam Bogu, ki ga prosim tudi, naj obriše solze in potolaži bolečino tistih, ki žalujejo. Naj bo usmiljen z vsemi.«

Pravo in varno pot iščemo tudi v življenju

Škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji mag. Leon Novak pa je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da najti pravo in varno pot ni pomembno le v cestnem prometu, temveč tudi v našem življenju: »Jezus nam zagotavlja da je On, kot Božji sin, pot, ki je blagodejna in odrešujoča za človeka. /…/ Dobre odločitve prinesejo pozitivne spremembe in rezultate, tako v cestnem prometu kot v življenju. Bog kliče vsakogar od nas, da sprejme dobro odločitev, da se vrne na varno pot, ki nam jo je začrtal Jezus Kristus. /…/ Ponesrečencem v prometnih nesrečah želim hitro telesno in duševno okrevanje in čim prejšnjo ozdravitev; vsem, ki so v prometnih nesrečah izgubili svojce, prijatelje ali znance, želim pravo tolažbo, novih življenjskih moči ter varno in od Boga blagoslovljeno življenje.«


Letošnja statistika

Letos so sicer – do minule nedelje, 14. novembra – v prometnih nesrečah po Sloveniji življenje izgubile 104 osebe, kar je največ v zadnjih petih letih oziroma kar 25 več kot v enakem obdobju lani. Najbolj krvave so bile slovenske ceste v prvih letih obeleževanja dneva spomina na žrtve prometnih nesreč: leta 2007 so terjale 261, leto pozneje pa 192 življenj.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh