Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan zdravja posvečen diabetesu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 04. 2016 / 11:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan zdravja posvečen diabetesu

Svetovni dan zdravja posvečen diabetesu

Danes zaznamujemo svetovni dan zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija ga je letos posvetila diabetesu.

Danes zaznamujemo svetovni dan zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki danes praznuje svoj »rojstni dan«, je letošnji dan zdravja posvetila diabetesu (sladkorni bolezni). S sloganom Premagajmo diabetes želijo izboljšati preventivo, okrepiti zdravstveno varstvo in spodbuditi nadzor nad sladkorno boleznijo.

Kaj je diabetes (sladkorna bolezen)?

Diabetes je nenalezljiva presnovna kronična bolezen, pri kateri se zaradi nepravilne presnove ogljikovih hidratov dolgotrajno čezmerno poveča količina sladkorja v krvi. To povzroči hude okvare ožilja in morda celo srčni infarkt in možgansko kap, okvaro ledvic, živčevja in oči. Veliko ljudi, ki je zbolelo za sladkorno boleznijo, simptomov sploh ne občuti. Sicer pa so najpogostejši znaki diabetesa žeja, izguba teže, utrujenost in zamegljen vid.

Za sladkorno boleznijo trpi že 366 milijonov ljudi, največ v srednje in manj razvitih deželah, v Sloveniji je okrog 200.000 diabetikov, med njimi jih najmanj 80.000 še nima diagnoze. Število obolelih se povečuje, čeprav je bolezen mogoče preprečiti. Na razvojni agendi držav do leta 2030 je med drugim ambiciozen cilj zmanjšati umrljivost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, vključno z diabetesom za eno tretjino.

Kako preprečiti bolezen?

Krvni sladkor znižuje redna telesna dejavnost vsaj 30 minut na dan. Tako lahko preprečimo diabetes tipa 2 in njegove zaplete, pomaga pa tudi pri diabetesu tipa 1. Prav tako pomagala preprečiti diabetes tipa 2 in lažje prenašati oba tipa bolezni zdrava prehrana. Zdravniki svetujejo, naj jemo zelenjavo in sadje ter hrano z malo sladkorja in nasičenih maščob.

Zavod Diabetes že peto leto organizira kampanjo Bodi odličnjak!, s katero želi omejiti individualno in družbeno breme diabetesa. Poleg zdravstvenih prinese bolezen tudi finančne stroške posamezniku in zdravstvenemu sistemu, v manj razvitih deželah lahko to celo ovira družbeni razvoj.

Preverite svoj krvni sladkor

Preverite, če sumite, da ste zboleli. To storite s preprostim krvnim testom (naredijo ga tudi v nekaterih lekarnah) in v nekaj sekundah boste že izvedeli, ali merilnik krvnega sladkorja kaže previsoko koncentracijo glukoze v krvi. Normalen krvni sladkor znaša okrog 5 mmol/l. Če je vaš krvni sladkor kadar koli čez dan več kot dvakrat višji (11 mmol/l ali več), je diagnoza diabetesa potrjena.

Cilji posvečanja diabetesu ob svetovnem dnevu zdravja

Glavni cilji so povečati zavedanje o širjenju diabetesa, njegovem individualnem in družbenem bremenu in posledicah, posebej v manj razvitih in srednje razvitih državah, ter sprožiti vrsto učinkovitih in dostopnih akcij proti diabetesu. To vključuje vrsto korakov za preventivo diabetesa, pravočasno diagnosticiranje in učinkovito zdravstveno varstvo ljudi z diabetesom. Svetovna zdravstvena organizacija bo pripravila prvo globalno poročilo, ki bo obravnavalo breme diabetesa in okrepilo zdravstvene sisteme v nadzoru nad diabetesom.

O sladkorni bolezni smo pisali tudi v Družini in Naši družini.

Preberite:
Sladkorna bolezen
Sladkosnednost in sladkorna bolezen
Z gibanjem nad sladkorno bolezen



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh