Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni molitveni dan 2021 [VIDEO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 02. 03. 2021 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2021 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni molitveni dan 2021 [VIDEO]

Svetovni molitveni dan 2021 [VIDEO]

Letošnje bogoslužje pripravljajo ženske iz tihomorske otoške države Vanuatu.

Vanuatu. FOTO: Unsplash.


Svetovni molitveni dan poteka vsako leto prvi petek v marcu – letos ga bomo tako praznovali 5. marca. Pripravlja ga mednarodno ekumensko žensko gibanje, v katerem se že od leta 1927 srečujejo ženske različnih krščanskih Cerkva in veroizpovedi.

Geslo gibanja je »Seznanjeno moliti – molitveno delovati«

Vsako leto kristjanke določene države pripravijo bogoslužje na osnovi svetopisemskega odlomka in gesla, obenem pa tudi veliko povedo o svoji državi, njenih lepotah in težavah ter o položaju žensk in otrok.

Besedilo, slike in informacije se razpošljejo v približno 170 držav in prvi petek v marcu molitev objame tako rekoč ves svet.

»Pri pripravi molitve se vrstijo različne države, velike in majhne, leta 2019 smo pripravile molitev slovenske kristjanke in za Slovenijo so – verjetno prvič – slišali tudi npr. na pacifiških otokih,« pojasnjuje Vera Lamut iz pripravljalnega odbora.

Ob letošnjem svetovnem molitvenem dnevu pa bo verjetno marsikdo prvič slišal za tihomorsko otoško državo Vanuatu. Ženske iz te tihomorske otoške države pripravljajo letošnje bogoslužje na podlagi evangeljskega odlomka o hiši na skali (Mt 7,24-27) pod naslovom Gradite na trdnem temelju.


Naslovna slika letošnjega Svetovnega molitvenega dneva je delo slikarke Juliette Pita. FOTO: Arhiv Svetovnega molitvenega dneva.

Vanuatu je otočje v Tihem oceanu, v bližini Avstralije, otočja Fidži in Salomonovih otokov. Do leta 1980 je bila to britansko-francoska kolonija z imenom Novi Hebridi, kasneje pa so pridobili samostojnost in državo poimenovali Vanuatu, kar pomeni dežela, ki stoji.

Obsega okoli 80 otokov, na njih živi približno 300.000 prebivalcev, ki so pretežno melanezijskega izvora, po verski pripadnosti pa večinoma kristjani različnih veroizpovedi.

»Svetopisemsko besedilo Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ... je moralo biti Vanuatujkam, ki so pripravljale bogoslužje, še posebno blizu. Če se Vanuatu kdaj pojavi v svetovnih medijih, je to zaradi tropskih vrtinčastih viharjev, eden najmočnejših je bil ciklon Pam, ki je opustošil državo leta 2015. Bil je tudi podlaga za naslovno sliko letošnjega svetovnega molitvenega dne, ki je delo slikarke Juliette Pita. Kaže mater, ki se sklanja in moli nad svojim otrokom. Nad njo se lomijo valovi, a palma se sklanja nadnju, da bi ju zaščitila,« opisuje Vera Lamut.

Ker je del gesla Svetovnega molitvenega dneva tudi »molitveno delovati«, je v bogoslužje vključena še nabirka, s katero nameravajo organizatorji letos podpreti eno izmed šol na Vanuatuju. Šole so namreč plačljive in (zlasti za deklice) v družinah pogosto zmanjka denarja za šolnino.

Bogoslužja, ki običajno potekajo v osmih krajih po Sloveniji, bodo potekala letos na spletu – in sicer v petek, 5. marca ob 19. uri. Več informacij o poteku srečanja si preberite na tej povezavi.

Kratek predstavitveni film (v angleščini) o letošnjem Svetovnem molitvenem dnevu si lahko ogledate na spodnji povezavi.




Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh