Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni molitveni dan 2023: z molitvijo in darovi povezani s Tajvanom

Za vas piše:
Mija Bokal
Objava: 20. 02. 2023 / 09:57
Oznake: Cerkev, Molitev, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2023 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni molitveni dan 2023: z molitvijo in darovi povezani s Tajvanom
Ekumensko molitveno bogoslužje v okviru Svetovnega molitvenega dneva pripravljajo ženske v več kot 150 državah sveta. FOTO: arhiv SMD

Svetovni molitveni dan 2023: z molitvijo in darovi povezani s Tajvanom

V prihodnjih dneh se lahko na prav poseben način povežemo s Tajvanom in tamkajšnjimi ljudmi, med katerimi je deloval slovenski misijonar dr. Janez Janež. Vabimo vas, da sodelujete pri Svetovnem molitvenem dnevu (SMD), v okviru katerega se bodo v ekumenskem molitvenem bogoslužju, ki ga pripravljajo ženske v več kot 150 državah sveta, povezali mladi, starejši, moški, otroci, različne krščanske Cerkve in še mnogi drugi ljudje.

Letošnji program Svetovnega molitvenega dne, katerega osrednji moto je ozaveščeno moliti in molitveno delovati, so oblikovali na Tajvanu. S Tajvanom se bomo lahko povezali tako v molitvi, saj se soočajo z zahtevnimi političnimi razmerami, kot tudi s konkretno pomočjo državi. Nabirka slovenskega SMD bo namenjena Centru sv. Kamila v Luodongu (Lotungu), kjer je do svoje smrti deloval misijonar dr. Janez Janež.

Avtorica prispevka je Mija Bokal iz Društva misijonarja dr. Janeza Janeža.

Ljudje se ga še vedno spominjajo

Iz Bolnišnice sv. Marije se je oglasil oče Giuseppe Didone, ki prihaja iz Padove, a kot kamilijanec že 58 let živi na Tajvanu. Dolsko, rojstni kraj misijonarja dr. Janeza Janeža, je obiskal že nekajkrat, nazadnje ob 100. obletnici rojstva dr. Janeža v letu 2013 in pred dvema letoma na romanju s prijatelji in kolegi iz Bolnišnice sv. Marije. Slovenske pobude SMD se je razveselil in ob tem povedal: »Dr. Janeža sem dobro spoznal, ko je delal v Bolnišnici sv. Marije v Lotungu na Tajvanu. Ljudje se ga še vedno spominjajo, čeprav je od njegove smrti minilo že 33 let. V Lotungu smo 30. junija 1987 ustanovili Center sv. Kamila za duševno prizadete. Dotlej so bili vsi ti otroci zapuščeni doma, javne šole jih niso sprejele. Katoliška cerkev je nato začela pomagati učiteljem. Odprli smo nekaj centrov, da bi jih sprejeli in poskrbeli zanje. Tudi mi, kamilijanci v Lotungu, smo odprli center in zdaj, leta 2023, imamo 130 učencev in 87 delavcev. Sam vodim center za invalide. Da bi jim omogočili čim večjo samostojnost, smo ustanovili kuhinjo, v kateri pripravljajo italijanske testenine. V to javno kuhinjo prihajajo številni ljudje od drugod. Naše varovance učijo učitelji; nekateri znajo kuhati, drugi postreči ljudem, ki pridejo na kosilo. Prav zdaj se nam je pokvaril hladilnik in kupiti želimo novega. Hladilnik, ki je v kuhinji nujen, a je sedaj pokvarjen, stane približno 1.500 evrov. Hvaležni bomo za vaš dar!«

Letošnji program SMD so oblikovali na Tajvanu. FOTO: arhiv SMD

Molitvena bogoslužja po Sloveniji

Svoj dar lahko oddate na molitvenih bogoslužjih, ki bodo potekala po Sloveniji. V petek, 3. marca 2023, vabljeni k bogoslužjem v Ljubljano, Velike Lašče, Rogaško Slatino, Kamnik in Smlednik. V nedeljo, 26. februarja 2023, pa k Sv. Duhu pri Škofji Loki in 5. marca 2023 v Mursko Soboto.

Kam nakazati dar?

Dar lahko nakažete na račun Društva SMD Slovenija, Linhartova cesta 68, 1000 Ljubljana, št. TRR SI56 6100 0002 4777 057, koda namena: CHAR, namen nakazila: Dar za nabirko – 2023, sklic: SI99.

Nabirka slovenskega SMD bo namenjena Centru sv. Kamila v Luodongu (Lotungu), kjer je do svoje smrti deloval misijonar dr. Janez Janež. FOTO: arhiv SMD

Kraljestvo orhidej

Bogoslužje spremlja umetniška slika uveljavljene umetnice Hui-Wen Hsiao, ki prikazuje Tajvanke, ki v naravnem okolju molijo in kljub negotovosti na poti vedo, da je prišel Kristus Odrešenik. Zraven njih so dve tipični in za Tajvan pomembni živali, fazan mikado in črnolični žličar, ter zelena trava in metuljske orhideje, ki so ponos Tajvana, ki po svetu slovi kot kraljestvo orhidej.

Nalaganje
Nazaj na vrh