Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni politiki o papeževem odstopu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 02. 2013 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni politiki o papeževem odstopu

Ameriški presednik Obama: "Spoštovanje in molitve za Benedikta XVI."; svoje mnenje podali tudi Ki-Moon, Merklova, Cameron in Barroso.

Številne vodilne osebnosti v svetovni politiki so izrazile obžalovanje ob odpovedi odstopa papeža Benedikta XVI., obenem pa izrekle spoštovanje in pohvalo 'enemu najpomembnejših verskih mislecev našega časa'. Od Združenih držav Amerike preko Velike Britanije, Evropske zveze, Nemčije, Izraela, Filipinov, pa vse do Avstralije politiki izražajo osuplost, presenečenje in občudovanje.

»Michelle in jaz njegovi svetosti papežu Benediktu XVI. izrekava najino spoštovanje in zagotavljava najine molitve«, je v Washingtonu dejal ameriški predsednik Barack Obama. Kot je pojasnil po prejeti vesti o papeževem odstopu, izredno ceni zasluge rimokatoliškega cerkvenega poglavarja in 'pomembno vlogo' katoliške Cerkve v Združenih državah Amerike. Ameriški predsednik je spomnil na svoje srečanje s papežem pred štirimi leti, med katerim sta se pogovarjala o številnih skupnih točkah. Kardinalom, ki se bodo sredi marca zbrali na volitvah za novega papeža, je Obama zaželel 'vse dobro'.

Angela Merkel je izrekla pohvalo papeževim prizadevanjem pri projektu evropskega združevanja, pa tudi na področju ekumenizma, kar je zanjo kot protestantko še posebej pomembno. Predsednik britanske vlade David Cameron in filipinski predsednik Benigno Aquino sta bila med tistimi, ki so izrazili obžalovanje zaradi papeževega odstopa.

Glavni tajnik Organizacije Združenih narodov Ban Ki-Moon je izrekel pohvalo prizadevanjem Benedikta XVI. za globalne izzive, med katere sodi tudi boj proti revščini in lakoti. Korejec je obenem v svojem odzivu na napovedan odstop papeža izpostavil njegovo zavzetost v boju za zaščito človekovih pravic in za medverski dialog. Papeževanje Benedikta XVI. ostaja kot volilo, na katerem naj bi v prihodnosti gradili dialog in strpnost, je poudaril Ban Ki-Moon.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Benedikta XVI. imenoval 'zagovornika ekumenskih vrednot'. Katoliški cerkveni poglavar si je vztrajno prizadeval za mir in človekove pravice. Razmišljanje in delovanje Benedikta XVI. sta bila vedno 'v duhu sprave'. Predsednik komisije je hvaležen za vsa srečanja s papežem in za skupno vizijo Evrope in sveta, ki temelji na idealih miru, pravičnosti in solidarnosti.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski se je papežu zahvalil za 'številne besede in dejanja' v dobrobit njegove dežele. Benedikt XVI. je pokazal, 'da sta Poljska in njena Cerkev imeli in še vedno imata poseben prostor v njegovem srcu', je v ponedeljek izjavil poljski predsednik. Papežu se je posebej zahvalil za njegov obisk na Poljskem leta 2006 in za beatifikacijo poljskega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005).

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh