Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni slovenski kongres slovesno obeležil prvih 30 let

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 06. 2022 / 12:40
Oznake: Dogodek, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni slovenski kongres slovesno obeležil prvih 30 let
Slavnostna obeležitev 30. obletnice Svetovnega slovenskega kongresa. FOTO: FB SSK/Metod Perme

Svetovni slovenski kongres slovesno obeležil prvih 30 let

Svetovni slovenski kongres (SSK) je 30-letnico obstoja, ki jo je sicer praznoval lani, slovesno obeležil s svečano petkovo prireditvijo v Kongresnem centru Brdo.

Predsednik SSK dr. Boris Pleskovič je v nagovoru poudaril pomen povezovanja naših rojakov po svetu in se jim zahvalil za trud in nesebično pomoč Sloveniji med osamosvajanjem in tudi danes v obliki prenosa znanja in gospodarsko-političnega povezovanja.

Vodilna vloga SSK

»Po 30 letih SSK ostaja vodilna in prepoznavna civilna družba na področju povezovanja Slovencev v domovini in med Slovenci po svetu. S svojim delovanjem in projekti si ves čas prizadeva za povezovanje in sodelovanje z rojaki po svetu,« je opozoril dr. Pleskovič.

2 milijona in pol nas je

In dodal: »Naš cilj je, da se pol milijona Slovencev, ki živijo in delajo po svetu, vključi v življenje naše domovine in se začnemo zavedati, da nas je 2 milijona in pol – to je naš slovenski narod na tem svetu. Slovence doma in po svetu povezujemo na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske, politične ali druge razlike.«

Slavnostni govornik prof. dr. Andrej Fink. FOTO: FB SSK/Metod Perme

Zbrane pozdravil tudi Lojze Peterle

Zbrane so pozdravili in nagovorili še predsednik prve (osamosvojitvene) slovenske vlade in pozneje dolgoletni evropski poslanec Lojze Peterle, državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar ter pravnik in profesor dr. Andrej Fink.

Presegati razdalje in delitve

Dr. Fink je v slavnostnem nagovoru med drugim povzel, da je današnja naloga Svetovnega slovenskega kongresa še naprej presegati razdalje in delitve med Slovenkami in Slovenci po svetu, v zamejstvu in v Sloveniji.

Najsvetlejši trenutek v naši zgodovini

»Današnji slovenski trenutek je, kljub očitnim težavam, morda najsvetlejši v naši zgodovini. Čim bolj se bo slovenski prostor osvobajal vseh 'spon' iz preteklosti, 'ki ga še teže', in čim bolj se bosta slovenska država in narod v njej uveljavljala v svetu in se projicirala, tem večjo pomembnost bo imel SSK kot njuna moralna izpostava,« je poudaril dr. Fink.

Vprašaj, kaj boš ti storil za svoj narod

»Pred 30 let je na ustanovnem zasedanju kongresa slovenski delegat iz ZDA citiral beseda tamkajšnjega umorjenega predsednika: 'Ne sprašuj, kaj bo tvoj narod storil zate; vprašaj, kaj boš ti storil za svoj narod.' Ta misel iz sveta vodi tudi nas, danes,« je nadaljeval Andrej Fink.

Najvišja priznanja, slovenski tolarji

Na prireditvi so podelili osem najvišjih priznanj SSK – slovenskih tolarjev, ki jih kongres tradicionalno podeljuje ustanovam ali posameznikom za trud in zvesto podporo. Doslej sta ga med drugimi že prejela ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Wiiliams in p. Vladimir Kos z Japonske.

Pozdravni nagovor predsednika SSK dr. Borisa Pleskoviča. FOTO: FB SSK/Metod Perme

Letošnji prejemniki

Letos pa so zahvalne zlatnike prejeli: Zdravniška zbornica Slovenije, Radio Slovenija, Radio Ognjišče, prof. dr. Marjeta Zorc, prim. Majda Kregelj Zbačnik, prof. dr. Ludvik Toplak, dr. Karlo Bresciani in Božo Dimnik.

Kulturna kulisa

Za kulturno kuliso obeležitve 30. obletnice SSK sta poskrbela baritonist Lucas Somoza Osterc s himno kongresa, Slovenec sem, in Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice, ki je zapel slovensko himno, Zdravljico.

Med gosti tudi nadškof Zore

Dogodka, ki ga je pospremila tudi jubilejna publikacija ob 30. obletnici nastanka SSK (v spletni različici jo je mogoče najti TUKAJ), se je udeležilo nad 120 ljudi, med njimi tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Spominska plošča

Že pred letom dni, lanskega 27. junija, pa so med slovesnostjo v ljubljanskem Cankarjevem domu, na kateri so bili tudi takratni premier Janez Janša in ministra dr. Helena Jaklitsch in dr. Vasko Simoniti, odkrili spominsko ploščo ob 30. obletnici ustanovitve SSK.

Pogled h koreninam

In še pogled v preteklost: ustanovni kongres SSK je bil 27. in 28. junija 1991 v Cankarjevem domu, na njem je sodelovalo prek 500 delegatk in delegatov iz Slovenije, sosedstva in sveta, ki so zastopali posamezna društva. Za prvega predsednika so izvolili Bojana Brezigarja.

Kupi v trgovini

Povesti iz zdomstva in en esej
Proza
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh