Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovno srečanje Misijonarjev usmiljenja v Vatikanu

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 04. 2022 / 10:25
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovno srečanje Misijonarjev usmiljenja v Vatikanu
Srečanje je potekalo konec meseca aprila. FOTO: Robert Bahčič

Svetovno srečanje Misijonarjev usmiljenja v Vatikanu

Med 23. in 25. aprilom je potekalo tretje svetovno srečanje Misijonarjev usmiljenja v Vatikanu. Srečanje je imelo naslov: »Misijonarji usmiljenja – znamenje sprejemanja.«

Kdo so Misijonarji usmiljenja? 

To so duhovniki, ki »odpuščajo tudi grehe, ki so pridržani apostolskemu sedežu, da bo očitna širina njihovega poslanstva,« je zapisal papež Frančišek. 

Misijonarji usmiljenja lahko odpustijo: grehe proti svetim zakramentom, skrunitvam Najsvetejšega zakramenta; fizično silo proti rimskemu papežu; v primeru duhovnika, ki podeli odvezo pri grehu zoper šesto Božjo zapoved sostorilcu; v primeru škofa, ki brez papeškega naročila posveti koga za škofa, in enako tistega, ki od njega prejme posvečenje; v primeru spovednika, ki neposredno prekrši spovedno molčečnost; poskus podelitve duhovniškega posvečenja ženski; kaznivo dejanje proti nerojenemu človeškemu življenju; kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe. 

Iz Slovenije so se srečanja Misijonarjev usmiljenja udeležili Jože Plut, p. Robert Bahčič in p. Peter Lah, ki deluje v Rimu.

Tretje svetovno srečanje Misijonarjev usmiljenja v Vatikanu je organiziral Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije, ki ga vodi msgr. Rino Fisichella. Med drugim je zbrane nagovoril tudi papeški pridigar kardinal Raniero Cantalamessa

»Prijavljenih je bilo 325 misijonarjev usmiljenja, ki so se po uvodni molitvi v sinodalni dvorani, nad dvorano Pavla VI., srečali v 13 različnih skupinah, razdeljenih v šest različnih jezikov. Ob tem smo imeli dovolj časa za pogovor, izmenjavo našega dela, podelitev izkušenj ter izzivov, s katerimi smo se srečali v času pandemije,« je zapisal p. Robert Bahčič. 

Zbrane je nagovor tudi papež Frančišek. FOTO: Robert Bahčič

»Nikoli ne pozabimo, da Bog v vsakdanjem življenju ljudi ne deluje z vznemirljivimi dejanji, ampak na tih, diskreten, preprost način, tako zelo, da se kaže skozi ljudi, ki postanejo zakrament njegove navzočnosti. In vi ste zakrament Božje navzočnosti,« je poudaril papež Frančišek.


Nalaganje
Nazaj na vrh