Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švica glasuje o himni z nabožno vsebino

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2015 / 07:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švica glasuje o himni z nabožno vsebino

Ambiciozni poskusi posodobitve »Švicarskega psalma« v več jezikovnih različicah.

Švica bo 15. maja glasovala o novi državni himni: na referendumu bo javnosti predstavljenih šest predlogov nove skladbe, med katerimi sta dva predloga z neposredno nabožno vsebino, štirje pa vsaj posredno omenjajo Božje ime, kot je pred dnevi poročala švicarska katoliška agencija kath.ch. Volilni upravičenci so vse osebe, ki imajo številko mobilnega telefona s švicarskim omrežjem, torej tudi ljudje, ki sicer nimajo švicarskega potnega lista.



Nabožna vsebina po besedah Jean-Daniela Gerberja, nekdanjega državnega tajnika, trenutno pa predsednika »Vsešvicarskega združenja«, temelji na vrednotah, ki jih opisuje preambula švicarske zvezne ustave. Ta se prične z besedami »V imenu Boga Vsemogočnega«. Omenjeno združenje je dalo pobudo za novo himno in je s pomočjo 30-članske žirije med 208 prispelimi predlogi izbralo šest najustreznejših.

Trenutna švicarska himna, »Švicarski psalm« avtorja Leonharda Widmerja iz leta 1841 je jezikovno precej zaprta in nič več ne ustreza družbeni stvarnosti, je »Vsešvicarsko združenje« utemeljilo svoje iskanje nove državne pesmi. Melodično se večina izmed šestih novih predlogov navezuje na obstoječo narodno himno. Besedilno pa so se avtorji po besedah katoliške agencije kath.ch »poigrali z verzi in z običajno jezikovni izraznostjo«.

Tri izmed šestih novih besedil, ki so v štirih deželnih jezikih predstavljena na spletnem naslovu www.chymne.ch v peti in zapisani obliki, prihajajo iz zahodne Švice, tri pa iz nemškega dela dežele. Kot so pojasnili pri »Vsešvicarskem združenju«, bi lahko nova himna vsebovala verze v vseh deželnih jezikih, razmišljajo pa tudi o prevodu besedila v angleščino, za uporabo himne ob mednarodnih dogodkih, s čimer bi svetu predstavili »Švicarjem pomembne vrednote«.

O novi himni bodo torej na prvi stopnji preko telefonskega glasovanja odločali vsi državljani, zmagovalec razpisa bo razglašen 12. septembra. Dokončno odločitev o priznanju nove himne bo sprejel švicarski parlament, če dotlej ne bo pretiranega nasprotovanja tamkajšnjih političnih strank glede načina glasovanja.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh