Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarski gardisti izdali božično zgoščenko

Objava: 11. 12. 2012 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarski gardisti izdali božično zgoščenko

Naslov zgoščenke je 'Weihnachten mit der Schweizergarde', vatikanski čuvarji pa so se pri svojem glasbenem projektu povezali s harfistko Danielo Lorenz.

Glasba ni stvar, ki bi jo neposredno povezovali s papeško švicarsko gardo. Može, oblečene v značilne pisane renesančne uniforme v modri, rdeči, oranžni in rumeni barvi, običajno lahko vidimo, kako stražijo vhode v Vatikan, odgovarjajo na vprašanja turistov in, kar je najpomembnejše, zagotavljajo papeževo osebno varnost.

Letos pa so se gardisti, ki priložnostno tudi nastopajo ob različnih dogodkih, ki se jih udeležuje papež, odločili, da na seznam svojih dosežkov dodajo še zgoščenko z božično glasbo. Več tednov so člani visoko usposobljenih varnostnih sil pridno vadili v svojih vatikanskih domovih, rezultat njihovih prizadevanj pa je zgoščenka božičnih pesmi z naslovom 'Weihnachten mit der Schweizergarde' (Božič s švicarsko gardo). Zgoščenko so posneli v studiju vatikanskega radia, pri snemanju pa je sodelovalo pet gardistov in paragvajska harfistka Daniela Lorenz.

Posneli so nekaj znanih božičnih pesmi, med njimi 'Malega bobnarja', 'Sveto noč' in 'Hitite, kristjani'. Kot je pojasnil eden izmed članov garde, ki so sodelovali pri snemanju zgoščenke, gre večinoma za nemške božične pesmi, zato bodo znane predvsem prebivalcem nemško govorečih evropskih dežel, vendar gre zgolj za instrumentalne posnetke brez petega besedila. Na zgoščenki je tudi nekaj tradicionalnih italijanskih božičnih melodij.

Švicarski gardist Julian Murmann je med snemanjem zgoščenke lahko izkazal svojo glasbeno nadarjenost: »Igram bobne, sodeloval pa sem pri štirih pesmih.« Gardist Franz Hurlimann igra saksofon, in sicer drugi glas, saj sta v sestavu dva saksofonista. Po njegovih besedah bo zgoščenka najlepše darilo, ki ga bo lahko izročil svoji družini.

Božična zgoščenka bo prispevala k prazničnem vzdušju v Vatikanu, ki ga je že moč začutiti ob tradicionalnem božičnem drevesu na Trgu sv. Petra, kjer bodo kmalu stale tudi jaslice. Ker je papež Benedikt XVI. znan kot ljubitelj glasbe, bo zgoščenka švicarskih gardistov tudi izvrstno praznično darilo njihovemu 'šefu'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh