Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarski izvedenec za boj proti pranju denarja na čelu vatikanskega odbora za finančni nadzor

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 11. 2012 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarski izvedenec za boj proti pranju denarja na čelu vatikanskega odbora za finančni nadzor

Rene Brülhart je bil imenovan za novega direktorja vatikanskega finančnega nadzornega odbora AIF.

Švicarski pravnik in izvedenec za boj proti pranju denarja, štiridesetletni Rene Brülhart, je bil imenovan za novega direktorja vatikanskega finančnega nadzornega odbora AIF, so včeraj sporočili iz Vatikana. Nekdanji vodja osrednje ustanove za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma v Lichtensteinu bo na novem položaju nasledil italijanskega pravnika Francesca De Pasquala, ki se vrača v izvršni svet odbora AIF. De Pasquale je omenjeni odbor vodil od junija 2011, pred tem pa je delal za Italijansko centralno banko. Vatikan je Brülharta že septembra letos najel za pomoč in sodelovanje v prizadevanjih za finančno transparentnost in uskladitev sistema za boj proti kaznivemu finančnemu ravnanju z mednarodnimi merili.

Vatikanski finančni nadzorni odbor AIF je konec leta 2010 ustanovil papež Benedikt XVI., da bi z njim poskrbel za večjo transparentnost vatikanskih finančnih poslov. ‘Autorita di Informazione Finanziaria’ nadzoruje vse denarne prilive v Vatikanu. Predsednik odbora je kardinal Attilio Nicora. Zadnja imenovanja so naslednji korak v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Vatikan je Brülharta v letošnjem septembru zaposlil kot finančnega svetovalca, s čimer se je odzval na priporočila Evropskega sveta za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, odbora MoneyVal. Po MoneyValovem poročilu, objavljenem v letošnjem juliju, Vatikan delno ali v celoti izpolnjuje devet izmed šestnajstih kriterijev za transparentnost finančnih poslov, sedem pa nezadovoljivo. MoneyVal je med drugim kritično ocenil pomankljivo samostojnost in nezadostne pristojnosti odbora za finančni nadzor.

Rene Brülhart je osem let vodil ‘Financial Intelligence Unit’ (FIU) v Lichtensteinu, osrednjo ustanovo za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Od leta 2010 je bil podpredsednik skupine Egmont, svetovnega združenja narodnih ustanov FIU. Med drugim se je ukvarjal tudi s korupcijskim škandalom v podjetju Siemens leta 2006 in z zaseženimi deli premoženja nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina. Vodenje FIU v Lichtensteinu je Brülhart opustil maja letos.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh