Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarski škofje zavračajo pobudo za prepoved gradnje minaretov

Objava: 14. 09. 2009 / 09:27
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarski škofje zavračajo pobudo za prepoved gradnje minaretov

'Strah pri tem vprašanju ni dober svetovalec'

Švicarski škofje so izrazili svoje nasprotovanje splošni prepovedi gradnje minaretov v Švici. Tovrstna prepoved bi 'preprečila, da bi v dialogu in medsebojnem spoštovanju hodili po skupni poti integracije', so minuli teden zapisali v izjavi za javnost po zasedanju Švicarske škofovske konference. Škofje tudi ugotavljajo, da je strah pri tem vprašanju zelo slab svetovalec.

Švicarji bodo 29. novembra z referendumom odločali o zakonski pobudi, ki predvideva popolno prepoved gradnje minaretov. Odbor politikov švicarske Ljudske stranke in Demokratične zveze je ob podpori več kot 100.000-glave ljudske pobude predlagal, da k 72. členu švicarske zvezne ustave, ki odreja odnose med Cerkvijo in državo, dodajo alinejo: 'Gradnja minaretov je prepovedana.'

Švicarski škofje pa poudarjajo, da je gradnja minaretov že urejena z ustreznimi gradbenimi predpisi, zato nasprotujejo členu v državni ustavi, ki bi delal izjemo za določeno religijo. Tako kot cerkveni zvoniki so tudi minareti znamenje javne prisotnosti določene vere. Škofje se sicer zavedajo, da vse islamske dežele ne spoštujejo verske in kulturne svobode in da so kristjani tam precej omejeni pri urejanju sakralnih objektov. Vsem tem kristjanom izražajo svojo polno podporo in solidarnost.

Ljudsko pobudo proti gradnji minaretov sta švicarska vlada in parlament sprva zavrnila. V preteklem tednu so se proti pobudi izrekli tudi pri švicarskem 'Svetu religij', v katerem so zastopani tako kristjani kot tudi judje in muslimani. V svoji izjavi so zapisali, da omenjena pobuda vero uporablja v politične namene in s tem povzroča nezaupanje med državljani.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh