Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Utrip v zbirnih centrih za pomoč Ukrajini [FOTOREPORTAŽA]

Za vas piše:
Marko Mesojedec, A. R.
Objava: 07. 03. 2022 / 05:30
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2022 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Utrip v zbirnih centrih za pomoč Ukrajini [FOTOREPORTAŽA]
Polno skladišče materialne pomoči v petek popoldne v skladišču Škofijske karitas Ljubljana. FOTO: Marko Mesojedec

Utrip v zbirnih centrih za pomoč Ukrajini [FOTOREPORTAŽA]

Slovenska karitas je 1. marca med drugim začela obsežno akcijo zbiranja materialne pomoči za pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini. K temu so pristopile tudi župnijske Karitas po vsej državi znotraj nadškofij in škofij.

Minuli konec tedna smo obiskali skladišče Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19, kamor se steka pomoč župnijskih Karitas, posameznikov, šol, društev, podjetij in drugih ustanov. Tovornjak z zbranimi potrebščinami bo proti Ukrajini odpeljal danes dopoldne.

FOTO: Marko Mesojedec

Najprej finančna, nato še materialna pomoč

V Škofijski karitas Ljubljana so takoj ob začetku vojne na poziv Slovenske karitas začeli zbirati finančna sredstva, ki so bila že nakazana ukrajinski Karitas. »Vedno je tako, da je najlažje pomagati s finančnimi sredstvi,« nam pove generalni tajnik Škofijske karitas Ljubljana Jože Kern, »zatem pa smo dali apel še za zbiranje hrane in higienskih pripomočkov. To dvoje v prvi vrsti. Pri hrani je pomembno, da gre za trajna živila, da so tako pakirana, da je možen transport in imajo daljši rok trajanja. Naša Civilna zaščita je dala mejo pol leta.«

Generalni tajnik Škofijske karitas Ljubljana Jože Kern. FOTO: Marko Mesojedec


Pomoč v skladišču Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 zbirajo od ponedeljka do petka med 13. in 15. uro, v sredo pa med 13. in 18. uro. Informacije, kje in kdaj poteka zbiranje v drugih centrih Karitas po državi, najdete TUKAJ.

Predaleč je šlo vse skupaj

Kar nekaj posameznikov je med našim obiskom skladišča ljubljanske Karitas v času sprejemanja pomoči za ukrajinske begunce prineslo materialne dobrine. »Zelo aktivno spremljamo poročila o dogajanju v Ukrajini. Menim, da je treba človeku pomagati. Če je vojna, še toliko bolj. Pomagamo redno, sploh zdaj, ko so take vojne razmere, in to v 21. stoletju,« nam je povedala Petra Gros, ki pravi, da bi človek pričakoval in želel, da nas je po dveh svetovnih vojnah kaj izučilo, a očitno nas ni.

Petra Gros: Predaleč je šlo vse skupaj. FOTO: Marko Mesojedec

»Prinesli smo, kar smo videli na seznamu, da je dobrodošlo. Nekaj hrane, ki imajo daljši rok trajanja, plenice za otroke in nekaj hrane za živali. Vsi skupaj upamo, da bo čim prej konec vojne morije. Predaleč je šlo vse skupaj.«

FOTO: Marko Mesojedec

Molijo tudi za rusko prebivalstvo

Zbiranja pomoči so se lotili tudi na Inštitutu montessori, OŠ montessori v Podutiku, saj želijo pomagati otrokom beguncem, ki so ostali brez strehe nad glavo. Zbrali so suho in dobro zapakirano hrano, nekaj spalnih vreč, pripomočke za osebno higieno in pranje ter podobno. Ravno med našim fotografiranjem skladišča je eden od njihovih sodelavcev pripeljal zbrano pomoč.

FOTO: Marko Mesojedec

»Našim otrokom smo povedali, katere stvari zbiramo, nato smo dali v vsako sobo po eno škatlo, nakar so otroci prinašali potrebne stvari,« pravi Katarina Jerele z omenjenega Inštituta.

Katarina Jerele: Molimo tudi za rusko prebivalstvo in razsodno politiko. FOTO: Inštitut montessori, OŠ montessori

»Na šoli imamo tudi ukrajinsko zastavo in ikono Marije z Jezusom, da se vsakodnevno spomnimo na te otroke in njihove družine. Z otroki se veliko o teh stvareh pogovarjamo, hkrati pa smo ugotovili, da moramo moliti tudi za rusko prebivalstvo in razsodno politiko.«

Vojna je nepotrebna

 »Pomagam zato, ker se mi ti ljudje tako zelo smilijo. Ta vojna je popolnoma nepotrebna,« s posebno tenkočutnostjo pripoveduje Anka Pavlin, ki je na svoji koži občutila grozote druge svetovne vojne. »Prinesla sem tiste stvari, za katere sem tudi v Družini zasledila, da jih Karitas priporoča. Milo, zobne ščetke, vložke, spodnje perilo, nogavice, hrano za muce in pse. Nekaj malega, da na ta način pomagam v tej tragediji.«

Anka Pavlin: Ne predstavljam si, da bi se znašla v njihovi koži. FOTO: Marko Mesojedec

Želi, da bi ta morija čim prej prenehala in ljudje ne bi več trpeli. »Ob pogledu na matere z otroki in njihov jok mi je res hudo. Ne morem si predstavljati, da bi se sama znašla v njihovi koži,« je skoraj s solzami v očeh zaključila naša sogovornica.

FOTO: Marko Mesojedec

Šest palet iz Železnikov 

Ravno ob zaključku našega obiska skladišča Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi še prijetno presenečenje iz Železnikov, ki je petkovo popoldne naredilo še lepše.

Iz Župnijske karitas Železniki so v prestolnico pripeljali šest palet materialnih dobrin. FOTO: Marko Mesojedec

Kot nam je povedala tajnica Župnijske karitas Železniki Mateja Tušek je že v ponedeljek, 28. februarja, njihovemu župniku Tinetu Skoku predlagala, da začnejo zbiralno akcijo za Ukrajino. »Dogovorila sva se za zbiranje pred cerkvijo sv. Antona v sredo popoldne od 16. do 17. ure ter v četrtek od 11. do 12. ure. Gospod župnik je prošnjo objavil na župnijski spletni strani in FB strani Občestvo, jaz pa sem objavo dala na moj FB profil in prosila za delitev. Na pomoč sem poklicala prostovoljce, da nas je bilo za vsak dan zbiranja na voljo pet in vsi so bili takoj pripravljeni pomagati. Prav tako sta na pomoč takoj priskočila prostovoljca s kamionom in z viličarjem, da smo lažje naložili.«

Zbrano pomoč so na kamion naložili z viličarjem. FOTO: Mateja Tušek

Mateja Tušek, tajnica Župnijske karitas Železniki. FOTO: osebni arhiv

Za otroke so zbrali predvsem plenice, vlažilne robčke, kreme in ostalo kozmetiko ter hrano in oblačila ter higienske pripomočke, kot so vložki, papirnati robčki, mila, šamponi, zobne paste in ščetke, kreme, deodoranti, pralni prašek, papirnate brisače in toaletni papir. Poleg tega pa še različne vrste hrane ter spodnje perilo, nogavice, brisače, odeje in spalne vreče.

FOTO: Mateja Tušek

»Vse zbrano smo prostovoljci sortirali, označili in naložili na palete ter obvili s folijo. Nabralo se je za šest palet robe. V dveh dneh je bilo vse zbrano že na zbirnem mestu Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi. Zelo smo veseli, da bo zbrana pomoč čimprej dosegla uboge ljudi, ki so se znašli v tej nesmiselni vojni,« pripoveduje Tuškova.

V Železnikih. FOTO: Mateja Tušek

Iz Železnikov do skladišča Škofijske karitas Ljubljana. FOTO: Marko Mesojedec

V Šenčurju akcija na pobudo dveh prijateljic

Pomoči Ukrajincem v stiski so se odzvali tudi v Šenčurju, akcijo sta organizirali dve prijateljici, Maruša Korelc in Maja Konc Krč. Povezali sta se z Občino Šenčur, župnijsko Karitas, Civilno zaščito in gasilskim društvom. Vabilo je po družbenih omrežjih in oglasnih deskah zakrožilo v sredo, odziv v soboto popoldne je bil neverjeten. Ko smo bili tam, so ljudje neprestano prihajali in prinašali pakete.

Zbiranje pomoči v Šenčurju. FOTO: Ana Rupar

V pogovoru z njimi je bilo zaznati veliko sočutje, gospa Andreja je ob vprašanju najprej zajokala. Povedala je, da je bila vzgojena v duhu, da si je treba pomagati. »Oblačila, sploh otroška smo vedno podarjali naprej. Ko se nekdo znajde v takšni stiski, kot ti ljudje zdaj, samo razmišljaš, kaj najbolj potrebujejo. Kaj te stane, da en nakup podariš njim?«

Možnost darovanja je milost, je dejala gospa Sabina. »Tudi papež nas spodbuja, delajte dobra dela, dokler lahko. Lažje je dati, kot prejeti. V Evropi imamo vsega preveč, nič se nam ne pozna, če del svojega podarimo naprej.«

Največ so prinašali hrano, prvo pomoč in osebno higieno, zdravila in otroška oblačila, je povedala Maruša, ki jo je najbolj presenetilo, da so šli ljudje prav s tem namenom v nakup: »Ne le po hrano, tudi zdravila, prinesejo nove, zapakirane odeje ...« K sodelovanju so povabili tudi okoliška podjetja, eno od njih je pripeljalo več paketov delovnih oblačil, zaščitnih rokavic, čelad in gasilskih oblek. Akcija je potekala v soboto in nedeljo, zbrana sredstva bodo v sodelovanju z drugimi občinami, nekaj pa tudi prek Rdečega križa odpeljali neposredno v Ukrajino.

Skladišče Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19. FOTO: Marko Mesojedec

Kam gre pomoč iz skladišča Karitas?

Zbrana pomoč iz skladišča Karitas nadaljuje pot naprej na dva načina. En del bodo odpeljali prevozniki neposredno iz skladišča na ukrajinsko mejo ali celo v Ukrajino samo, »druga pot pa je prevoz pomoči prek Civilne zaščite, ki ga organizira naša država v skladu s priporočili in potrebami, ki nam jih države ob meji z Ukrajino sporočajo,« pojasnjuje Kern, ki poudarja, da bo vse skupaj lažje, če bodo humanitarni koridorji zaživeli v praksi.

Škatla s higienskimi pripomočki. FOTO: Marko Mesojedec

Pomoč bo potrebna tudi v Sloveniji

Generalni tajnik ljubljanske škofijske Karitas pričakuje, da bo pomoč zelo dobrodošla tudi pri nas, zlasti če bo val beguncev v večji meri pljusknil tudi v Slovenijo. Že zdaj je nekaj družin prek sorodstvenih vezi ali drugih poznanstev nastanjenih na različnih koncih naše države. Župnijske karitas bodo na svojih območjih poskrbele za potrebe teh družin. »Nekaj materialne pomoči smo že dostavili v nastanitveni center v Logatcu, kjer so že nekateri begunci. Če jih bo več, bodo lahko nastanjeni tudi na drugih lokacijah, ki jih bo treba oskrbeti.« Morda pa se zgodi preobrat in pride do premirja, kar bi si vsi še najbolj želeli, sklene Kern.

Nalaganje
Nazaj na vrh